Nasjonalt kvalitetsrammeverk set etikk på agendaen, og med ei ny runde etikkstafett ynskjer Veilederforum.no å bidra til etisk refleksjon. Korleis møte vegsøkar med respekt i digital rettleiing og refleksjon over eiga praksis er tema i denne teksten.
Etikkstafetten
Hvordan forholder vi oss til valg og strukturer som kan bidra til høyere karrierekompetanse hos enkelte, men som samtidig kan øke forskjeller blant unge mennesker?
Som rådgiver heier jeg selvsagt på elevers ambisjoner, innsatsvilje og energi. Men hva gjør jeg når jeg ser at det tipper over i negativt stress? spør Hedda Aamot-Skeidsvoll.
I individuell veiledning verdsetter vi fortrolighet som gir nødvendig åpenhet. I gruppeveiledning er åpenhet også nødvendig. Samtidig kan det, etisk sett, være svært utfordrende.
Som karriereveileder tilstreber jeg å etablere en robust samarbeidsrelasjon basert på respekt, åpenhet og tillit. Men kan jeg forvente at veisøker skal være like åpen og tillitsfull tilbake? Hva når tilliten uteblir?
Et kartleggingsskjema er ofte det første møtet mellom karriereveileder og veisøker. Det har mange fordeler, men innebærer også noen utfordringer, mener Maria Gulseth Roaas.
Å ta en lengre utdanning medfører ofte en hard og kronglete vei for nyankomne flyktninger. Men kan man la være å anbefale utdanning når man vet hva et fremtidig arbeidsmarked krever? Det er spørsmålet fra Martine Wilhelmina Breivik, programrådgiver i introduksjonsprogrammet.
I gruppeveiledning skal vi ofte håndtere flere roller samtidig. Vi skal sørge for en faglig fremdrift, samtidig som vi skal ha et hovedfokus på prosess. Det er en krevende situasjon å være i.
Som karriereveileder på et karrieresenter er det min jobb å være brobygger mellom veisøkere og arbeidslivet. Men hva gjør jeg når jeg opplever at enkelte arbeidsgivere opptrer ekskluderende? Hva kan jeg gjøre for å ikke miste troen på et inkluderende arbeidsliv på vegne av mine veisøkere?
En etisk utfordring i karriereveiledning er for meg forholdet mellom kortsiktige og langsiktige karrieremål. Av og til kan det ene skygge for det andre. Begge perspektivene er viktige i veiledningsarbeidet. Men hva skal det fokuseres på når – og hvordan?
Karriereveiledning er ikke terapi, heter det. Rita Van Ingelgem Monsen spør hvor grensen går. Og om det egentlig finnes en slik grense.
«Vær deg selv!» råder vi. En enkel, men samtidig så kompleks oppgave.
Sider
Tips oss
Har du en god idé til noe du mener vi bør skrive om som angår ditt fagfelt?