På den ene siden kan man anse denne allestedsnærværelsen som en svakhet – karriereveiledning er diffust og vanskelig å definere, og hvem som helst kan hjelpe andre med deres karrierevalg. Hvis man fortsetter den tankegangen, er det ikke vanskelig å konkludere på en måte som undergraver hele vår profesjon. Men siden jeg jobber med utdanning av karriereveiledere, vet jeg også at dette er en ekstraordinær rikdom og kompleksitet vi har som del i våre opplæringsprogrammer. Karriereveiledere utfører i dag et bredt spekter av aktiviteter: De arbeider i dybden med individer én–til–én, men også i grupper, sammen med kolleger, arbeidsgivere og andre interessenter, i tillegg til at de utformer og administrerer tjenester. Dette brede synet på karriereveiledningsarbeidet er bakteppet til den nye «Career Development Handbook», som jeg har skrevet sammen med Tristram Hooley og Rosie Alexander.
I løpet av det siste året har jeg fokusert på karriereveiledning som et emne eller en disiplin. Vi kan hevde at karriereveiledningsarbeid er så viktig at det fortjener å være et eget fag, men jeg vil fremme det motsatte argumentet: Karriereveiledning er iboende tverrfaglig, og vi bør rekonseptualisere det tverrfaglige som en styrke som vil tjene oss alle i vår praksis.
Jeg skal skissere hvorfor jeg mener karriereveiledning er en tverrfaglig disiplin, og deretter reflektere rundt noen av måtene forskjellige disipliner relaterer til karriereveiledning på, og bidrar til karriereveiledningsarbeid. Jeg har utviklet en matrisetilnærming til karriereveiledning som en tverrfaglig disiplin på tvers av to akser – på samme måte som et vevd teppe med kryssende tråder. Jeg vil deretter introdusere artiklene i denne serien, som jeg håper vil bidra til å utvide spekteret av disipliner karriereveiledere ytterligere kan trekke på. Jeg håper serien komplementerer spesialutgaven av NICEC-tidsskriftet som ble publisert i april 2024, der min artikkel går nærmere inn på de distinkte måtene vi underviser i den kompetansen og de kunnskapene og ferdighetene karriereveiledere trenger for å jobbe effektivt.
Karriereveiledning som veving
Før vi kan avgjøre om karriereveiledning er tverrfaglig, eller tenke på hvilke disipliner vi bringer sammen, må vi reflektere over hva en disiplin faktisk er. Vi kan tenke på disipliner som fag vi studerte på skolen, som har både kognitive og sosiale fellestrekk. Slik kan vi vurdere hvordan biologer eller økonomer vet at de tilhører samme disiplin, i tillegg til hvordan de opptrer sammen ut ifra de sosiale praksisene de har til felles. På denne måten skiller psykologi seg fra sosiologi, og de begge skiller seg fra ledelsesstudier – selv om de alle har mye å tilby karriereveiledningsarbeid.
I introduksjonen til boka «Understanding careers» observerer den newzealandske akademikeren Kerr Inkson at både yrkespsykologer og ledelsesforskere har skrevet mye om karriereveiledning, men at de sjelden refererer til hverandre. Jeg antar at hvis du står på ett sted, kan du bare se det som er nærmest deg. Så kanskje yrkespsykologene fokuserer primært på hva som skjer i individet, og sosiologene ser på samfunnsfaktorer. Disse er klart en del av historien, men å bringe alle sammen vil gi oss et rikere bilde.
Disiplinære tilknytninger
Hvilke disiplinære tilknytninger har du? Hvilke fag har du studert, og hvordan har dette påvirket det du bringer til karriereveiledningsarbeidet? Noen av oss identifiserer seg med utdanning, og andre med grener av psykologi som yrkes-, rådgivnings- eller organisasjonspsykologi. Selv studerte jeg engelsk litteratur på universitetet før jeg gikk over til karriereveiledning, som praktiker, leder og deretter forsker/utdanner. Som voksen har jeg studert teologi, så jeg ser meg selv formet av både litterære og religiøse studier samt utdanning, og de er alle viktige deler av min identitet.
Tenk deg at disse fagene er renningene i karriereveiledningsteppet: trådene som står fast loddrett i veveprosessen. Den andre aksen er innslaget: tråden vi drar frem og tilbake over renningen for å lage stoffet. I denne analogien er innslaget en tvinnet tråd som gjennom refleksiv praksis bringer sammen teori og forskning, politikk og praksis som like deler av karriereveiledning. Integreringen av teori, politikk og praksis er en annen måte vi er tverrfaglige på, og som etter min mening knytter seg til en bred oppfatning av karriereveiledningsarbeid som et spekter av aktiviteter fra veiledning av individet til administrering av tjenester og påvirkning av interessenter.
Karriereveiledning som en salat, ikke en smoothie
La oss tenke på hvordan vi vever et teppe. Det har blitt sagt at å bringe disipliner sammen er litt som å lage en salat. Vi kjøper ikke alle ingrediensene, legger dem ved siden av hverandre og spiser først alle tomatene og deretter all salaten. Vi putter heller ikke alt i en blender og lager en salat-smoothie. I stedet gjør vi arbeidet med å vaske, dele og blande salaten sammen, men hver ingrediens er fortsatt identifiserbar. Som med metaforen med veving skaper vi på denne måten noe som er større enn summen av delene. Vi kan fortsatt se og respektere identiteten til hver komponent når vi bringer dem sammen.
I denne serien har jeg samlet artikler der karriereveiledningspraktikere har brakt andre disipliner inn i sitt arbeid. Artikkelforfatterne har med seg disipliner som har blitt en del av deres identitet, og som de bringer inn i sin karriereveiledningspraksis.
Catherine Reynolds, en tidligere lærer i engelsk litteratur, forklarer hvordan ideer fra narrativ metode kan brukes av praktikere for å legge til rette for veisøkeres karrierelæring.
Valerie Rowles, som nylig har fullført en mastergrad i lingvistikk, tilbyr innsikt i konsepter fra dette feltet og relevansen for vår språkbaserte praksis med karriereveiledning.
Robin Stevens, tidligere lærer i filosofi og religion, viser hvordan hans bakgrunn i filosofi former hans forståelse av karriereveiledning, og gir oss ideer om hvordan det kan være nyttig for andre.
Å tenke tverrfaglig vil være med og forme alle aktivitetene vi karriereveiledere deltar i, og vil bidra til å skape sterkere bindinger mellom forskning, politikk og praksis. Ester Bonomis artikkel viser hvordan policy-studier kan støtte veiledere i en rolle som talspersoner for karriereveiledning som fagfelt. Og videre, hvordan kan det å tenke tverrfaglig hjelpe oss på tvers av alle våre oppgaver med å reflektere over vår rolle som «bakkebyråkrater»? Hvordan påvirker forståelsen av terrenget hvordan du ser deg selv når du jobber med veisøkere eller med kolleger?
Disse artiklene trekker frem forskjellige disipliner som gjør oss i stand til å se deres potensielle og faktiske innvirkning og relevans. Selv om det kanskje ikke virker som om filosofi, lingvistikk, statsvitenskap eller litteraturstudier har en direkte forbindelse med karriereveiledning, tror jeg disse artiklene viser at de har det. Jeg vil gjerne vite hvilke andre disipliner du kan tenke deg å høre om, som kan veves inn i vårt karriereveiledningsteppe. Jeg har for eksempel snakket om teologi og religiøse studier i Veilederforum-podden.
Det er mange fordeler med en tverrfaglig tenkemåte. I Gatsby-kriteriene blir det foreslått at karriereveiledning veves inn i skolepensumet i England. Dette kan være enkelt i noen fag, som naturvitenskap og teknologi, der det er lett å lage direkte koblinger til arbeid. I andre fag kan det være mer komplekst. En tverrfaglig tenkemåte kan bidra til det.
Fra tverrfaglig til tverrprofesjonell
Hver disiplin har sine egne kognitive og sosiale normer, og innenfor hver disiplin har man ulike måter å tilegne seg kunnskap på, og ved å omfavne mer enn én disiplin beriker vi teppet vi lager. Det kan imidlertid også oppleves ubehagelig når disse normene møter hverandre. Å lære å arbeide gjennom det ubehaget styrker oss. Og det bringer oss til den videre fordelen med tverrfaglighet: dens koblinger til tverrprofesjonelt arbeid.
I Storbritannia er vi for øyeblikket engasjert i diskusjoner om koblingene mellom karriereveiledning og andre hjelpeyrker. Når vi erkjenner at menneskers evne til å delta i arbeid og å utvikle sin karriere er knyttet til fysisk og mental helse, bolig og sikkerhet, utforsker vi måter å arbeide med rettssystemet og helse- og sosialtjenester på. Dette bringer med seg potensielt samarbeid med mange andre hjelpeyrker, hvor man kanskje ser ting litt annerledes enn oss, og trekker på forskjellige konsepter fra sin profesjonelle opplæring. Så hvordan gjør vi dette godt? Vi ønsker ikke å lage en smoothie av alle profesjonene (!), men snarere å se og respektere det unike som hver enkelt profesjon bringer med seg: De ulike trådretningene i lappeteppet av effektiv praksis.
Jeg tror at vi som karriereveiledere er dyktige til denne vevingen, og kan vise andre hvordan vi gjør det. Gjennom vårt eget tverrfaglige arbeid skaper vi nye tekstiler: med skjønnhet, styrke og tekstur til praktisk bruk i verden.
Gjesteredaktør Dr Gill Frigerio, University of Warwick har bearbeidet og redigerer en rekke artikler om karriereveiledning sett i sammenheng med andre fagområder.