Fagprofilen: Geir Syvertsen

Article tema
Fagprofilen: Geir Syvertsen

Få kjenner karriereveiledningsfeltet i Norge bedre enn Geir Syvertsen, spesialrådgiver i Viken - og fra nyttår igjen - Østfold fylkeskommune. Blant mye annet var han medlem av NOU-utvalget som i 2016 la viktige føringer for feltet. 

Det klirrer i glass og tallerkener som travle servitører holder på å bære inn i den store salen på Scandic Oslo Airport. Her skal snart de 350 deltakerne på Nasjonal karriereveiledningskonferanse benke seg til middag. Vi har slått oss ned ved et bord ved inngangen til salen, og trolig er det like greit at Geir Syvertsen sitter med ryggen til alle som etter hvert skal begynne å toge forbi. For han kjenner om ikke alle sammen, så i hvert fall svært mange, og det spørs hvordan det hadde gått med intervjuet til Veilederforum.no, og om vi i det hele tatt hadde rukket middagen. 

Stort virkefelt

Ikke bare kjenner Geir Syvertsen mange, han har også et stort virkefelt. De som følger med på Veilederforum.no, har kanskje merket seg tre av temaene han har engasjert seg i: karriereveiledning og bærekraft, karriereveiledning i kriminalomsorgen og nordisk samarbeid innenfor karriereveiledning. 

Stillingsbetegnelsen hans er spesialrådgiver, der han har fagansvar for karriereveiledning i et livslangt perspektiv.  

- Det vil si at jeg har ansvar for karriereveiledning i ungdomsskole og videregående opplæring, karriereveiledning for voksne, med karrieresentre, karriereveiledning i kriminalomsorgen og karriereveiledning for integrering og flyktninger. Jeg er også ansvarlig for partnerskap for karriereveiledning i det tidligere (og fra nyttår igjen) Østfold fylkeskommune, forteller han. 

I Østfold er det fem partnerskap innenfor grunnskole og videregående skole hvor partnerne er fylkeskommunen og kommunene i de ulike delene av Østfold. Karrieresenter Østfold utgjør et eget partnerskap, med fylkeskommunen, NAV og Sarpsborg kommune som partnere.

Bringer aktører sammen 

Nettopp partnerskap innenfor karriereveiledning er noe Geir Syvertsen har vært sentral i utviklingen av i Østfold. Hva partnerskap i karriereveiledning innebærer, har han skrevet et kapittel om i Roger Kjærgård og Peter Plants bok Karriereveiledning for individ og samfunn. «Partnerskapet bringer aktørene sammen, og man får et større faglig fellesskap», skriver han.  

Bilde av Geir Syvertsen fra Viken fylkeskommune og Kristine Winjevoll fra Innlandet fylkeskommune med plakat som viser bærekraftsmål 17
Partnerskap i praksis. Geir Syvertsen har samarbeidet med Kristine Winjevoll i Innlandet fylkeskommune om flere fagdager innenfor karriereveiledning og bærekraft. Begge deltok på Nasjonal karriereveiledningskonferanse 2023. Foto: Mona Vaagan.

Regionale partnerskap ble en måte å løse de utfordringene innenfor karriereveiledningen her i landet som en OECD-rapport fra 2002 pekte på. Et fragmentert tilbud med store hull, spesielt for voksne, og en lite profesjonalisert veiledning, var noe av det rapporten trakk fram.  

- Min mening er at den rapporten fikk veldig stor betydning i Norge, sier Syvertsen i dag.  

Østfold med eget forsøk 

Som svar på rapporten tok Utdanningsdirektoratet og det daværende Arbeidsdirektoratet initiativet til et prøveprosjekt med fylkesvise partnerskap, der tre fylker – Telemark, Akershus og Nordland – fikk støtte til prosjektet. Østfold fikk ikke støtte, men satte likevel i gang et tilsvarende forsøk, forteller Geir Syvertsen.  

I 2007 lyste Østfold fylkeskommune ut en stilling som prosjektleder for å etablere regionale partnerskap for karriereveiledning. Geir Syvertsen, som på dette tidspunktet jobbet som studieveileder ved det som da het Østfold tekniske fagskole, søkte og fikk stillingen. To år senere, i 2009, åpnet Karrieresenter Østfold, som et av de første fylkesvise karrieresentrene i landet. Geir Syvertsen har fulgt karrieresenteret tett siden etableringen. 

Mange nettverk og fagfora

Han er også med i en rekke andre nettverk og fagfora. Han er kontaktperson for Viken i Fagforum for karriereveiledning i fylkeskommunene, og sitter i Fagforum for karriereveiledning i grunnopplæringa.  

Videre er han blant annet med i Fagnettverket for integrering i Viken, Bærekraftnettverket i Viken og samarbeider med rådgiverkoordinator for karriereveiledning i kriminalomsorgen. Det vil bli noen endringer når Viken fylkeskommune legges ned. 

Bilde av Geir Syvertsen og resten av Nordisk arbeidsgruppe for karriereveiledning i kriminalomsorgen.
Nordisk arbeidsgruppe for karriereveiledning i kriminalomsorgen. Geir Syvertsen i midten.

- I nye Østfold fylkeskommune skal jeg fortsatt jobbe med karriereveiledning. Det skal etableres en ny fylkeskommune. Mye blir sikkert annerledes, men vi har erfaring med omstilling, så jeg tenker at det kommer til å gå fint. 

Pådriver for faglig utvikling 

På det som igjen blir det nye fylkesnivået, deltar han i Kompetanseforum Østfold. Han har også ansvar for et fylkeskommunalt samarbeid med NAV Hjelpemiddelsentralen i Øst-Viken.  

- Her jobber vi med å utvikle karriereveiledning for barn og unge med nedsatt funksjonsevne, noe som for øvrig kan knyttes til FNs bærekraftsmål, sier Syvertsen. 

På kommunalt nivå er han involvert i blant annet kompetanseutviklingsprosjektet Kunnskap i sentrum i Halden.  

Geir Syvertsen ser det som en viktig del av jobben å være en pådriver for faglig utvikling. Det skjer blant annet gjennom konferanser, webinarer og fagdager – de to sistnevnte har handlet om bærekraft og karriereveiledning og blitt arrangert i samarbeid med Innlandet fylkeskommune.  

Har grepet mulighetene 

Hans egen karrierereise startet i hjembyen, den gamle industribyen Sarpsborg, der han fortsatt bor.  

Portrettbilde av Geir Syvertsen.
Geir Syvertsen har jobbet mange forskjellige steder, noe han tror er en fordel når man arbeider med karriereveiledning. Foto: Margit Tangen, Karrieresenter Østfold.

- Da jeg var ung, så var jeg vel en person som ikke hadde helt staket opp yrkeslivet foran meg, hvor jeg skulle jobbe eller hva jeg skulle jobbe med. Jeg hadde egentlig mange forskjellige interesser, og har kanskje vært så heldig at jeg ofte har gjort det som jeg har hatt lyst til å gjøre, eller det har dukket opp muligheter, og så har jeg hoppet på de mulighetene, sier han, og fortsetter: 

- Jeg har jobbet på Borregaard fabrikker, som blant annet postbud og med bleking av cellulose, på Greåker Industrier i produksjon, som bryggesjauer og truckfører, og i Manpower med mange ulike jobber. Jeg har også vært lærervikar i tre år. Og så har jeg jobbet på sosialkontor, i Aetat, med attføring, kvalifisering og rekruttering. Jeg har jobbet med mange ting, så det er egentlig mange sammensatte kompetanser. Og det passer egentlig veldig bra innen karriereveiledningsfeltet, du skal jo kunne utrolig mye.  

Aetat la grunnlaget 

Den første spiren som ledet ham i retning karriereveiledning, tror han grodde fram i de 15 årene han jobbet i daværende Aetat. 

- Da begynte jeg i noe som het Kvalifiseringsavdelingen, og da kom jeg jo rett inn i skjæringspunktet mellom utdanning, kompetanse og arbeidsmarkedsbehov. Når du ser det i ettertid - det å jobbe i Aetat, særlig i den tida der, med veldig høy arbeidsledighet, gjør at en kanskje mer eller mindre automatisk får et individ- og samfunnsperspektiv. Den gangen var det lange køer utenfor arbeidskontoret, før vi åpnet dørene om morgenen, sier Syvertsen og legger til: 

- Samtidig hadde vi samfunnsmessige målsettinger også. Det handlet om å bedre arbeidsmarkedets virkemåte. Vi skulle hjelpe til med å kvalifisere, fremskaffe arbeidskraft, bistå bedrifter med rekruttering. Så det var utrolig lærerikt å jobbe der.  

Tok master i Danmark 

Etter at han begynte som koordinator for karriereveiledning i Østfold fylkeskommune, fant han ut i samråd med sin leder at han trengte en masterutdanning, i tillegg til veilederutdanningen han hadde fra før. Dette var før Norge hadde en egen masterutdanning i karriereveiledning, den kom først i 2014. Derfor tok Geir Syvertsen masteren i Danmark, med Rie Thomsen og Peter Plant som veiledere.   

Han regner begge disse to som faglige inspiratorer. Andre er Vance Peavy og John Krumboltz. Dessuten Tony Watts og Bill Law. Tony Watts var for øvrig en av dem som sto bak OECD-rapporten som på begynnelsen av 2000-tallet bidro til å profesjonalisere den norske karriereveiledningen.  

- Jeg var så heldig å få være med på en NICE-konferanse i Canterbury. Jeg kom i følge med Anders Lovén, for vi skulle invitere ham til Østfold. Anders og jeg dukket opp litt sent, og endte opp med å sitte ved samme bord som Tony Watts og Bill Law. Og da sa jeg til Tony Watts, «det at jeg sitter her nå, det er på mange måter på grunn av deg og den rapporten dere lagde», forteller Geir Syvertsen smilende.  

Gatsbys kriterier 

Han har god kontakt med det engelske karriereveiledningsmiljøet – blant annet er det herfra han har hentet Gatsbys kriterier for god karriereveiledning, som har vært en viktig rettesnor for arbeidet i Østfold. Han har også et løpende samarbeid med Trøndelag fylkeskommune om dette. 

Geir Syvertsen trekker også fram samarbeidet med andre i det norske karriereveiledningsmiljøet. 

- Jeg kom i en periode inn i landsstyret i Rådgiverforum, og der var jeg jo sammen med Roger Kjærgård, Liv-Marie Bakka og flere andre veteraner som har betydd mye, sier han og regner hit også flere av dem som i sin tid jobbet ved det tidligere karrieresenteret ved Universitetet i Oslo. 

Vil bore hull i siloene

Når du snakker med Geir Syvertsen, dreier praten fort inn på temaene samarbeid og partnerskap. Selve kongstanken bak partnerskap er at ingen instans kan løse oppgavene alene, betoner han.  

Bilde av Geir Syvertsen sammen med Børt-Erik Berntsen,  rådgiver ved Valle Hovin videregående skole i Oslo.
Skolen er en viktig samarbeidspartner for Geir Syvertsen. Her i samtale med Børt-Erik Berntsen, rådgiver ved Valle Hovin videregående skole i Oslo. Foto: Mona Vaagan.

- Jeg har pleid noen ganger å si, litt spøkefullt og litt på alvor, at min jobb er å prøve å bidra til å bore hull i siloene og trekke en rød tråd gjennom dem. For vi kan ikke sitte på hver vår tue og jobbe med disse spørsmålene isolert, de henger sammen. Og karriereveiledning er i sin natur tverrsektoriell. Det handler om overganger. Overganger fra ungdomsskole til videregående, fra videregående ut i lære, fra videregående til høyere utdanning, fra videregående og ut i jobb, fra jobb til utdanning. Hvis du skal veilede personer til noe, så er du avhengig av å vite hva som foregår på det stedet du skal veilede dem til. Og derfor så må du jo ha en form for samarbeid og dialog med de aktuelle partene. 

Mange ulike elementer over tid 

- Et stort spørsmål, kanskje, men i de årene du har jobbet med karriereveiledning, hva er det viktigste som er oppnådd på feltet? 

- Ja, et stort og vanskelig spørsmål, og jeg skulle ønske jeg hadde et kort svar på det. Men jeg pleier ofte å si at karriereveiledning virker best når den består av en rekke ulike elementer satt sammen over tid. Og svaret på spørsmålet ditt er antakelig at det viktigste som har skjedd på karriereveiledningsfeltet er en rekke ulike ting som har kommet på plass over tid. Bare, for eksempel, at vi har fått karrieresentre nå, over hele landet, det mener jeg er veldig viktig. At vi har mange nettverksgrupper som mange steder er satt i et systematisk samarbeid med skoleeierne og praktikerne, det er også veldig viktig. At vi har fått en masterutdanning i karriereveiledning og at vi har fått et nasjonalt fagansvar i HK-dir for både skole og karrieresenter, det er veldig viktig. Vi har fått et kvalitetsrammeverk, NOU-en. Det er mange viktige milepæler.

Partnerskapsavtalen på søyle 

- Hva er du mest fornøyd med av det du selv har gjort eller oppnådd så langt? 

- Da vi etablerte et karrieresenter, så var det noe helt nytt, et gratis tilbud om karriereveiledning til alle i Østfold fylkeskommune, et ressurskontor. Fantastisk. Og jeg tror ikke jeg kommer til å glemme da representanten for den første kommunen, det var Sarpsborg, signerte partnerskapsavtalen på en søyle på Rådhuset i Sarpsborg. Og da jeg var med på NOU-en, det var jo et viktig arbeid som ble gjort, mener jeg fortsatt. Ikke minst fordi mange av de tingene som ble foreslått, kvalitetsrammeverk, digital karriereveiledning, har jo blitt realisert. Før det så hadde jeg vært med på, etter en idé fra en nettverksleder, å etablere en enkel digital karriereveiledningstjeneste i Østfold, som vi faktisk driftet i ti år. Det var også viktig.  

Vær åpen og se muligheter

Geir Syvertsen nevner enda flere prosjekter og planer de arbeider med i hans region. Men et sted må vi sette punktum. Rundt oss har klirringen fra glass og porselen blitt erstattet av oppspilt snakk og latter fra festpyntede rådgivere, karriereveiledere, administratorer og andre som strener forbi til konferansemiddagen. Før han slippes inn i salen er det likevel fristende å spørre en som, ut fra egen beskrivelse, var like usikker på hva han skulle jobbe med, som mange unge – og godt voksne - er i dag:  

- Hva er det viktigste du har lært om karriere, ut fra ditt eget liv? 

- Da vil jeg kanskje peke litt tilbake til Krumboltz. Vær åpen, se mulighetene, ikke vær redd for å prøve ting eller for å gjøre noe nytt. Jeg har som oftest sagt ja når noen har spurt meg, «Geir, har du lyst til å være med på det arbeidet, har du lyst til å bidra der?» Jeg prøver å si ja, for som regel så lærer du veldig mye av det, og i beste fall så kan du bidra med noe, sier Geir Syvertsen, og tilføyer: 

- Vi kan lære av hverandre. Det er det fine med kompetanse, at jo mer du deler, desto mer blir det av den!  

Bilde
Bilde av spesialrådgiver Geir Syvertsen.

Fire om Geir Syvertsen

Kjersti Isachsen

Rådgiver i Vestfold og Telemark fylkeskommune og tidligere leder for Karrieresenter Telemark 

Jeg traff Geir første gang i 2008-2009. Da var vi i gang med Karrieresenter Telemark og de skulle begynne å etablere et karrieresenter i Østfold. Vi satt også i NOU-utvalget sammen, der han bidro med et viktig fylkeskommunalt perspektiv. Slik jeg kjenner ham, har han hatt en sterk rolle i egen administrasjon. Han har alltid klart å se karriereveiledning i sammenheng med det store bildet, og sett alle arenaene karriereveiledningen foregår på, i sammenheng. Han er også lun og filosofisk, med mange morsomme betraktninger, og han er alltid en man kan ringe til hvis man står fast med noe. En klarsynt fagperson som bringer mange perspektiver inn! 

Roger Kjærgård

Professor emeritus, Universitetet i Sørøst-Norge 

Jeg har hatt gleden av å samarbeide om karriereveiledning med Geir Syvertsen i mange år. I den tiden jeg har kjent ham har han arbeidet både i Østfold fylkeskommune og Viken Fylkeskommune. Geir har alltid vært «fremoverlent» og utviklingsorientert både i forhold til egen kompetanseutvikling og i fylkeskommunal, nasjonal og internasjonal sammenheng. Hans erfaring fra NAV har også gitt viktige impulser til utviklingen av karriereveiledningsfeltet, ikke minst i arbeidet med NOU 2016:7. Geir har også skrevet om partnerskap i karriereveiledning i boken Karriereveiledning for individ og samfunn, og han kan vise til hvordan partnerskap fungerer i praksis i eget hjemfylke. Hans utviklingsorienterte innstilling viser han nå med tydelighet ved å peke på sammenhengen mellom karriereveiledning og bæredyktighet. Og, ikke minst, Geir er en likandes kar som det er godt å omgås med. 

Rie Thomsen

Professor ved Universitetet i Sørøst-Norge og Aarhus Universitet 

Jeg har kjent Geir som en engasjert, kreativ og ikke minst vitebegjærlig veileder og leder. Lenge før det ble etablert en Master i karriereveiledning i Norge, reiste Geir til Danmark for å ta en master i veiledning. Her møttes vi for første gang i 2010, og jeg var Geirs veileder på moduloppgave 2. Siden den gang har vi på forskjellig vis hatt kontakt og ofte utvekslet ideer, materialer og kreative tanker. 

Kristine Winjevoll

Partnerskapskoordinator for karriereveiledning, Innlandet fylkeskommune 

Han kan hele historien og konteksten rundt utviklingen av fagfeltet, siden han har vært med så lenge. Og den historien og konteksten er viktig, med alle føringer som har vært. Han har veldig høy kompetanse på faget, og er en spennende samtalepartner. Da jeg begynte som partnerskapskoordinator, tilsvarende det Geir har vært i Østfold og Viken, så var han kjempeviktig for meg som var ny, nettopp på grunn av historikken, konteksten og fagkunnskapen han har. Han ga meg veldig støtte og hadde tro på meg. Han har vært den kollegaen jeg har kunnet drøfte partnerskapsrollen med, selv om organiseringen har vært litt ulik i fylkene våre.