Tittel: «Career Development and Inclusive Practice»
Forfatter: Chris Targett og Jules Benton
Publiseringsår: 2024
Forlag: Trotman
Hva handler boka om?
Behovet for karriereveiledning spesielt rettet mot personer med en funksjonshemming eller behov for læringsstøtte har aldri vært større. Denne boka støtter karriereveiledere i å tilpasse praksisen sin for å sikre at den er inkluderende for mennesker med ulike behov.
Boka er skrevet av to forfattere med lang erfaring innen karriereveiledning og inkludering, og omfatter:
- Eksempler fra virkeligheten: demonstrasjon av utprøvde teknikker som er brukt av fagfolk i deres praksis og illustrasjon av de metodene fagfolkene bruker
- Handlingsrettet innsikt: verktøy, teknikker og strategier for å hjelpe til med å overvinne spesifikke utfordringer, inkludert ikke-verbal kommunikasjon og lese- og skrivevansker
- Profesjonelle standarder: tett kartlagt opp mot standarder for bransjeopplæring for profesjonelle
- Tilgjengelighet: skrevet i et klart, engasjerende og tilgjengelig format, med gjennomgående illustrasjoner for å støtte ulike læringsstiler.
Boka bygger på utprøvde teknikker, og utstyrer karriereveiledere med de verktøyene de trenger for å gi effektiv veiledning, fremme inkludering og forbedre tilgjengeligheten.
Hvem er boka rettet mot?
Den rettet mot alle som jobber med karriereveiledning eller tilstøtende områder – enten de jobber i karriereveiledning, studerer for en karrierveiledningskvalifisering eller har jobbet i sektoren i mange år.
Hvorfor skrev dere boka?
Det er ofte begrenset hvor mye fokus det er på hvordan karriereveiledere kan tilpasse sin egen praksis for å inkludere personer med funksjonshemming, ulike helseutfordringer, helsetilstand eller behov for læringsstøtte. Dette kan føre til usikkerhet.
Karriereveiledere kan oppleve at vi:
- ikke kan nok om personens funksjonshemming og hvordan dette påvirker deres karriereplanlegging
- ikke har verktøy eller strategier for å tilpasse veiledningsprosessene våre
- er utilstrekkelige i kommunikasjonen vår
- har høye forventninger til andre som er involvert i personens livsplanlegging
- har lite erfaring med de systemene som påvirker personen – vurdering, planer, helsetjenester, fordeler, finansiering og støttealternativer
Boka vår tar sikte på å utforske hvordan karriereveiledning med hell kan tilpasses for å møte en rekke behov fra karriereveiledernes perspektiv.
Vi har begge erfart i privatlivet vårt hvordan inkluderende praksis kan gjøre forskjell. Dette, sammen med mange års erfaring innen karriereveiledningsfellesskapet, gir oss innsikt i hvordan en kan lykkes med inkludering.
Vi ønsket å skrive en bok for å støtte både nye og erfarne karriereveiledere på en måte som er både pragmatisk og ikke-dømmende. Vi er av den oppfatning at inkluderende praksis er for alle veisøkere, både de med og uten en diagnose.
For oss er det avgjørende å støtte karriereveiledningspraksis som går utover en diagnostisk modell som setter veisøkere i bokser – av hva som oppfattes som mulig eller ikke – til en helhetlig modell som er bekreftende for alle.
Vi skrev denne boka fordi vi ønsket å dele tankene og erfaringene våre for å oppmuntre andre til å reflektere over sitt eget arbeid, og lære av erfaringene til veisøkerne våre.
Strukturen i boka:
Contents
Chapter 1. A bit about our book
Chapter 2. Regulate, Relate and Communicate
Chapter 3. ‘Disability’
Chapter 4 Impairment and adjustments
Chapter 5 Navigate the systems of support
Chapter 6 Ethics and Agendas
Chapter 7 Creating individualised approaches
Chapter 8 How we organise interactions
Chapter 9 Action Planning and Information sharing
Chapter 10 Using Theory in Our Practice
Chapter 11 Legislate and Advocate
Chapter 12 Glossary
Online – Links to Resources
Afterword