Min veilederhverdag: Katrine Hogganvik

Article tema
Min veilederhverdag: Katrine Hogganvik

Bli kjent med mangfoldet av karriereveiledere i Norge. Veilederforum presenterer en ny veileder hver måned.

Bilde
Navn
Katrine Hogganvik
Tittel
Jobbkonsulent og prosjektleder
Del av stilling brukt til karriereveiledning
100 prosent
Sted
Oslo

1. Hvor lenge har du jobbet med karriereveiledning?

Tre og et halvt år.

2. Hva slags utdanning har du?

Mastergrad i samfunnsfag (public policy). Årsenhet i Norges politiske og administrative system. Sertifisert karriereveileder via SCI og WIE.

3. Hva liker du best med å jobbe som karriereveileder?

Menneskene. Å få bidra til at mennesker som står fast finner løsninger og får det bedre, gir meg mye.

4. Hva er dine arbeidsoppgaver, og hvordan er fordelingen mellom dem?

Jeg er jobbkonsulent og prosjektleder for Arbeidsrettet Oppfølging (ArO). Mine oppgaver varierer veldig. Ingen mennesker er like, alle trenger ulike løsninger. Varigheten av veiledningen jeg gir, varierer fra to timer til to år. Noen ønsker enkelttimer, da de er usikre på hvilken retning de skal sikte seg mot eller ikke vet hva de skal studere.

Andre henvises til meg via arbeidsgivere som ønsker å tilby ekstra støtte til arbeidstakere med høyt sykefravær. For denne gruppen har vi opprettet Arbeidsrettet Oppfølging, der vi kan tilby løp på circa tre måneder.

En siste gruppe jeg veileder, står helt utenfor arbeidslivet og henvises til oss via Nav. Jeg veileder med alt fra CV-hjelp til direkte kontakt med aktuelle bedrifter. Målet er jobb og inntektssikring.

5. Hva er de største faglige utfordringene i din arbeidshverdag?

Er det én ting jeg har lært etter tre og et halvt år i denne jobben, er det at alle trenger en jobb å gå til. Man trenger noe å fylle dagene med, sosial omgang, en stabil økonomi. Å vise for seg selv at man får til noe. Å ha en rutine.

Jobb er ikke bare jobb, hvis du står utenfor. Spørsmålet «hva jobber du med» kommer som regel raskt i sosiale sammenhenger. Vi vet at jo tidligere vi kan gripe inn og bidra til løsninger for mennesker som sliter i arbeidslivet, desto større sjanse har vi for å lykkes.

6. Hvordan jobbes det med faglig utvikling innen karriereveiledning i ditt miljø?

Alle i Fretex er sertifiserte innen karriereveiledning, i form av WIE, SCI-I-A og motiverende intervju. Vi er på kurs flere ganger i året. Annenhver uke har vi fagopplæring der vi blant annet inviterer eksterne fagpersoner for å dele kunnskap. Jeg står fritt til å foreslå, og som regel også invitere, fagpersoner etter interesse og behov.

7. Hvilket «verktøy» bruker du oftest i karriereveiledningen?

Motiverende intervju har vært svært nyttig. Bruker jeg tester, er det først og fremst som et samtaleverktøy.

Det viktigste tror jeg, er å gjennom samtale komme dithen at deltaker setter seg et mål han eller hun selv har tro på. Det kan være med stolthet å kunne fortelle en arbeidsgiver hvorfor de burde ansette akkurat deg. Å bli bevisst på hvilke valg man har tatt i yrkeslivet, og hva som har ført en til nå-situasjon. At man blir sikker på hvilken retning man ønsker seg mot. Eller at man har en plan over hvilke steg man må ta for å komme seg dit man ønsker.

8. Hva er du ekstra opptatt av i jobben din for tiden?

Våre nye landsmenn. Da jeg ankom Norge, ved fødselen riktignok, fikk jeg barnehage, grunnskoleopplæring, videregående opplæring, støtte til høyere utdanning. Jeg tror vi har mye å vinne på å investere mer i våre nye landsmenn. En kombinasjon av klasseundervisning og språkopplæring i bedrift - tilpasset behovene til hver enkelt - tror jeg man kommer langt med. Folk har så mye å bidra med, bare de får muligheten.

Bilde
Månedens veileder mars

Månedens veileder

Med månedens veileder - min veilederhverdag vil vi gi Veilederforums lesere kjennskap til bredden i norsk karriereveiledning og ulike jobber man kan ha i feltet.

Er du karriereveileder og har lyst å bidra i denne serien? Send mail til veilederforum@utdanning.no.