Min veilederhverdag: EliSiv Skjei

Article tema
Min veilederhverdag: EliSiv Skjei

Bli kjent med mangfoldet av karriereveiledere i Norge. Veilederforum presenterer en ny veileder hver måned.

Bilde
Navn
EliSiv Skjei
Tittel
Karriereveileder
Del av stilling brukt til karriereveiledning
Minst 70%
Sted
Trondheim

1. Hvor lenge har du jobbet med karriereveiledning? 

- Siden 2003, altså i 13 år. 

2. Hva slags utdanning har du? 

- Jeg har hovedfag i pedagogikk, videreutdanning i karriereveiledning, kognitiv atferdspsykologi, coaching og 15 studiepoeng i joik. 

3. Hva liker du best med å jobbe som karriereveileder?

- Jeg treffer alle typer mennesker og lærer noe nytt hver dag. Ingen dag er lik, og jeg får utfordret meg selv hver dag, både intellektuelt og personlig som menneske. Hvert menneske har en unik historie. 

4. Hva er dine arbeidsoppgaver, og hvordan er fordelingen mellom dem?

- Jeg har vanligvis mellom 3-5 veiledninger hver dag på cirka en time til hver veisøker. Så jeg må holde meg oppdatert på arbeidsmarked, utdanningsmuligheter både på videregående nivå og på høyere nivå.

Jeg skriver kronikker og lignende om utdanning og arbeidsmarkedet. I tillegg har vi en svartjeneste der vi svarer på mail om utdanningsrelaterte spørsmål.

Jeg deltar også i fagforum som omhandler utdanning og arbeid, der vi for eksempel kan informere om hvilke veier som fører til studiekompetanse, hvordan man kan få fagbrev, eller hvordan utenlandsk utdanning kan godkjennes. 

5. Hva er de største faglige utfordringene i din arbeidshverdag?

- De største faglige utfordringer at vi til enhver tid må holde oss oppdatert på alt som finnes av utdanningsmuligheter både på videregående, fagskole og på universitetsnivå. Dette gjelder for hvilke tilbud som finnes og hvilke muligheter disse kan gi i arbeidsmarkedet og også hvilke opptakskrav som gjelder, samt lovendringer innenfor opptak.

I tillegg er det viktig å bruke tid på å holde seg oppdatert på det lokale og det regionale arbeidsmarkedet.  

6. Hvordan jobbes det med faglig utvikling innen karriereveiledning i ditt miljø?

- Vi har muligheter til å ta videreutdanning siden vi ligger nære NTNU med sine kurs og utdanninger. Vi selv arrangerer konferanser og deltar på konferanser som omhandler utdanning, næringsliv og karriereveiledning. 

7. Hvilket «verktøy» bruker du oftest i karriereveiledningen?

- Jeg bruker samtale, WIE og visuelle verktøy som for eksempel Jobpics. Som karriereveileder er det en selv som er det viktigste verktøyet. Jeg fokuserer på at veisøker møter meg som veileder en eller to ganger, og da er det viktig at møtene foregår i en trygg og tillitvekkende ramme.

Veisøker skal føle seg ivaretatt på en profesjonell måte, bli sett hørt og forstått. En av mine viktigste oppgaver er å motivere til større selvtillit og mot til forandring der dette er ønsket av veisøker selv. Av og til kan det at noen andre tror på deg gjøre at du får større tro på deg selv.

Interesser kombineres med muligheter som er realistiske (hva som er realistisk er opp til veisøker). Jeg bruker også noen teknikker lært av Savickas, mer spesifikt spør jeg hvilke forbilder veisøker hadde som liten og hvilke egenskaper disse forbildene hadde. Oftest er dette egenskaper veisøker ønsker å utvikle selv. 

8. Hva er du ekstra opptatt av i jobben din for tiden?

- Det kommer mange veisøkere som er oppsagte fra oljebransjen og mediabransjen. Da dukker følgende spørsmål opp: Hvor kan de få jobb? Hvordan selge seg inn på nye arenaer? Hvor er markedet? For oss er det derfor viktig å holde oss oppdaterte på det lokale arbeidsmarkedet via næringsforeninger og vikarbyråer.

Det kommer også mange som faller mellom ungdomsretten og voksenretten. Dette er helt meningsløst og vi venter på mer informasjon om den varslede lovendringen, da dette gjelder både norske ungdommer og innvandrere mellom 21 og 24 år.

Bilde
Månedens veileder: Februar

Månedens veileder

Med månedens veileder - min veilederhverdag vil vi gi veilederforums lesere kjennskap til bredden i norsk karriereveiledning og ulike jobber man kan ha i feltet.