Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og regjeringen vil gjøre det lettere for dem som har tatt videregående opplæring i utlandet å ta de fagene de mangler for å få utdanningen godkjent som studie- eller yrkeskompetanse i Norge.
- Skal vi sikre velferden i Norge, er det viktig at alle som kan bidra tar del i fellesskapet. Da må vi sørge for at det blir enkelt for innvandrere å bruke kompetansen de har, sier Isaksen.
- Tette dette urimelige hullet
Med dagens regelverk vil de som har tatt videregående opplæring i utlandet, men som ikke får denne godkjent som studie- eller yrkeskompetanse i Norge, ikke ha rett til videregående opplæring.
Det gjør det vanskelig for innvandrere å ta høyere utdanning og å skaffe seg jobb i Norge.
Regjeringen vil i forslaget til statsbudsjettet for 2017 endre denne delen av opplæringsloven.
- Vi skal tette dette urimelige hullet i regelverket. Slik sikrer vi innvandrere rett til videregående opplæring som gjør det lettere for de å få jobb, ta høyere utdanning og bli integrerte, sier kunnskapsministeren.
Endre regelverket for høyere utdanning også
Regjeringen vil også gjøre det enklere for de med høyere utdanning å ta de fagene de mangler for å få autorisasjon eller annen yrkesgodkjenning i Norge. Ett av tiltakene er å etablere 60 ettårige studieplasser.
- Det vil for eksempel hjelpe flyktninger med helse- eller lærerutdanning utenfor EU/EØS-området til å komme inn i arbeidslivet.
Regjeringen foreslår å bruke 5,4 millioner kroner til utvikling av utdanningstilbudene og etablering av studieplassene.
I tillegg foreslår de å styrke Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninga (NOKUT) med 10 millioner kroner til arbeidet med godkjenninger. Bevilgningen er ettårig.
NOKUT har ansvaret for å vurdere søknader om godkjenning av utenlandsk utdanning. I dag godkjennes kun høyere utenlandsk utdanning, men et tilbud om godkjenning av utenlandsk fag- og yrkesopplæring på videregående skolenivå og fagskoleutdanning er under arbeid.