Har fått nasjonalt oppdrag med karriereveiledning av veteraner

Article tema
Har fått nasjonalt oppdrag med karriereveiledning av veteraner

Karriere Troms har fått et nasjonalt oppdrag med å tilby karriereveiledning til veteraner i Forsvaret. Oppdraget kommer i tillegg til samarbeidet karrieresenteret har hatt med Forsvaret siden 2019. 

Det er Karriere Troms, Midt og Sør, på Bardufoss som har fått ansvar for det nye, nasjonale karriereveiledningstilbudet som starter opp fra 2025. Tilbudet retter seg spesielt mot veteraner som har deltatt i internasjonale operasjoner.  

Initiativet var det karrieresenteret selv som tok, i forbindelse med Regjeringens tiltaksplan for anerkjennelse, ivaretakelse og oppfølging av veteraner (2024-2028) som nylig ble lagt fram. 

Eget punkt i tiltaksplanen 

Karrieresenterets innspill førte til at karriereveiledning kom inn som et eget punkt i tiltaksplanen. 

Veteraners kompetanse og hvordan den kan synliggjøres i det sivile samfunnet, er ett av fem innsatsområder i planen. Senter- og fagleder Åse Gjerdrum og prosjektleder Fredrik Hanssen så at her hadde karriereveiledning en naturlig plass. 

- Vi sendte et innspill som handlet om at alle veteraner i Norge som har vært i internasjonale operasjoner bør kunne få gratis, tilrettelagt karriereveiledning, sier Fredrik Hanssen. 

Bilde
Bilde av Fredrik Hanssen i Karriere Troms
Fredrik Hanssen i Karriere Troms har mange års erfaring med karriereveiledning i Forsvaret. Foto: Mona Vaagan.

Fysisk og digital veiledning 

Sammen med Åse Gjerdrum er han i full gang med å planlegge det nye karriereveiledningstilbudet. Det vil basere seg på en kombinasjon av fysisk og digital veiledning. En hel stillingsressurs ved karrieresenteret er satt av til veiledningstilbudet, som finansieres av Forsvarsdepartementet og foreløpig strekker seg fram til 2028.  

Åse Gjerdrum og Fredrik Hanssen anslår at omtrent 10 000 personer utgjør målgruppa, som enkelt sagt, er veteraner i yrkesaktiv alder. 

Karrieresenteret samarbeider med en rekke etater og organisasjoner når de nå jobber med å etablere det nye tilbudet. Blant dem Forsvarets veteraninspektør, flere veteranorganisasjoner, kommuner og NAV. 

Noen faller utenfor

 Veteraner fra utenlandsoperasjoner er i utgangspunktet en liten, nøye utvalgt gruppe. Flertallet klarer seg godt, bedre enn gjennomsnittet av befolkningen, går det fram av tiltaksplanen. Men noen faller utenfor etter endt tjeneste.  

- Det finnes veteraner som sliter voldsomt, sier Fredrik Hanssen. 

- Mange av dem får helsehjelp, men jeg er ikke så sikker på at de får så mye hjelp til akkurat dette med å komme seg ut i jobb. Og det tror jeg kan være løsningen for mange. 

Flerårig samarbeid

 Åse Gjerdrum og Fredrik Hanssen tror at en viktig grunn til at de fikk det nye oppdraget, er at de i flere år har hatt et karriereveiledningstilbud for dem som avtjener verneplikten og ansatte i Forsvaret. Karriere Troms er det eneste karrieresenteret i landet med et slikt samarbeid. Avtalen med Forsvaret går foreløpig fram til 2026. 

Samarbeidet begynte etter at Forsvaret la ned sin egen karriereveiledningstjeneste i 2017, som ledd i en større omorganisering. Fredrik Hanssen hadde ansvar for karriereveiledningstjenesten, som underdirektør i daværende Forsvarets kompetanse- og utdanningssenter (Fokus).  

Sterkt regionalt ønske

 Etter nedleggelsen besluttet Forsvaret at karriereveiledningstjenestene skulle kjøpes utenfra. Det åpnet for at fylkeskommunen etablerte en offentlig karriereveiledningstjeneste, rettet mot både Forsvaret og den sivile befolkningen, med støtte fra Forsvaret. Først på prosjektbasis fra 2019, og deretter fast fra 2022.  

- Det var et sterkt ønske her i regionen om et eget karrieresenter, sier Fredrik Hanssen. 

Han ledet karrieresenteret i prosjektperioden fram til han formelt gikk av med pensjon i 2022. Åse Gjerdrum ble da ansatt som ny leder. Begge har opprinnelig skolebakgrunn, hun som lærer og spesialpedagog, han som rektor og opplæringssjef før han gikk inn i Forsvaret. 

Omtrent lik fordeling

Fordelingen av henvendelsene fra Forsvaret og sivilbefolkningen er om lag 50/50, forteller Åse Gjerdrum. Det sivile tilbudet dekker den sørlige delen av Troms fylke. I tillegg til hovedkontoret på Bardufoss, har karrieresenteret faste kontordager på Finnsnes, Sjøvegan og i Harstad. Tilbudet omfatter også karriereveiledning for deltakere i introduksjonsprogrammet. 

Samarbeidet med Forsvaret omfatter alle de tre forsvarsgrenene - hæren, luftvåpenet og marinen. Det geografiske dekningsområdet her er mye større enn den sivile virksomheten, og går fra den nordlige delen av Nordland fylke til Finnmarks grense mot Russland.  

Bilde
Bilde av senterleder Åse Gjerdrum i Karriere Troms
Åse Gjerdrum har vært senterleder for Karriere Troms' avdeling på Bardufoss siden 2022. Foto: Mona Vaagan.

Tolv leire får besøk 

Karrieresenteret besøker tolv leire med jevne mellomrom. 

- Det blir mye reising og også fleksible arbeidsdager, sier Åse Gjerdrum. 

- Vi besøker leirene som er lengst unna, fire ganger i året. Da avtaler vi tider som passer for dem, og tar fortløpende de veiledningene som det er behov for. Mens på de nærmeste leirene har vi ukentlige kontordager. Da kan vi også ta drop in-veiledninger hvis vi ikke har fulle dager.  

Flest vernepliktssoldater

 Et klart flertall av dem som ønsker veiledning, er unge som avtjener verneplikten. Forespørslene handler ofte om valg av høyere utdanning, forteller Åse Gjerdrum. 

Men også ansatte i Forsvaret har tilbud om veiledning, understreker hun. Her er karrieresenteret i et etisk dilemma. På den ene siden har de en uavhengig rolle og skal helst ikke gi råd. På den andre siden ønsker Forsvaret, som er med og finansierer driften, at karrieresenteret skal bidra til at flere søker seg til Forsvaret og at de som allerede jobber der, blir værende lengre, siden det er dyrt å utdanne dem. 

- Dette er noe vi stadig diskuterer her i senteret, hvordan vi skal levere på det (ønsket fra Forsvaret), samtidig som vi ikke bryter med de etiske retningslinjene våre. Det vi alltid gjør, er at vi utforsker og drøfter litt med dem, for å belyse begge sidene av et valg. Vi vil aldri si «du bør bli i Forsvaret», sier Åse Gjerdrum.

Gode tilbakemeldinger

Karrieresenteret har fått gode tilbakemeldinger fra forsvarsledelsen, og håper samarbeidet vil fortsette også i årene framover. Åse Gjerdrum og Fredrik Hanssen tror behovet vil være der, ikke minst med tanke på den varslede styrkingen av Forsvaret.  

Når de er på reise rundt i landet, blir de stadig spurt om hvorfor det ikke finnes et tilsvarende tilbud sørpå, forteller Fredrik Hanssen. 

Ønsker å bli nasjonalt kompetansesenter 

- De spør hvorfor det bare er fra Evenes til Kirkenes det er et slikt tilbud, og ikke på for eksempel Ørlandet eller Rena. Da vi søkte om tilskudd til senteret, begrunnet vi det med at det her i regionen var langt til nærmeste karrieresenter. Men det er jo faktisk ganske langt fra Ørlandet og inn til Trondheim også, sier han og legger til: 

- Et liknende eget tilbud for vernepliktige i sør vil imidlertid kreve nye vedtak og bevilgninger fra Forsvarsdepartementet. Vi har i den forbindelse gitt innspill til å gjøre vårt karrieresenter til et landsdekkende kompetansesenter for karriereveiledning i Forsvaret. Dette er ikke på plass ennå. 
 

Bilde
Bilde av Fredrik Hanssen og Åse Gjerdrum i Karriere Troms
Bildetekst
Fredrik Hanssen og Åse Gjerdrum i Karriere Troms sørget for at Karriere Troms fikk oppdraget med karriereveiledning av veteraner i Forsvaret. Foto: Mona Vaagan.

Tiltaksplanen for veteraner i Forsvaret

  • Tiltaksplanen har som mål at personellet og deres familier skal gis bedre og mer kunnskapsbasert ivaretakelse og oppfølging før, under og etter tjenesten. 
  • Inneholder 31 tiltak, blant annet etablering av en digital ressurs- og kompetansebase for veteraner, et program for psykisk oppfølging etter særlige hendelser og et nasjonalt karriereveiledningstilbud. 
  • Norge har de siste 15 årene hatt en aktiv veteranpolitikk. I dag har etater som NAV og Bufetat egne kompetansemiljøer på veteranfeltet og over 85 prosent av kommunene der veteranene bor, har vedtatt en veteranplan.