Møt en veileder: Mari Camilla Wedøe

Article tema
Møt en veileder: Mari Camilla Wedøe

Bli kjent med mangfoldet av karriereveiledere i Norge. Denne gangen møter du Mari Camilla Wedøe, rådgiver ved Arendal videregående skole. 

Hva er dine arbeidsoppgaver?

Ansvaret mitt er elever på utdanningsprogrammene Studiespesialisering, Kunst, design og arkitektur og Salg, service og reiseliv. Det handler om karriereveiledning, sosialpedagogisk veiledning og individuell tilrettelagt opplæring. Dagene inneholder ofte elevsamtaler, møter med foresatte eller andre instanser, samarbeid med kolleger, saksbehandling og vedtaksskriving. Målet er å bidra til gjennomføring i videregående skole. De fleste elevene jeg følger opp, har utfordringer eller ønsker hjelp til noe. Det kan handle om situasjoner de står i her og nå eller veien videre. Agder skårer lavt på levekårsundersøkelser, så det er mye å ta tak i. Heldigvis stortrives jeg i jobben! 

Hva gjorde at du fikk lyst til å jobbe som karriereveileder?  

Jeg hadde vært lærer i Fredrikstad noen år, da funksjonen som rådgiver ble ledig. Dette var på slutten av 1990-tallet, og siden jeg er både nysgjerrig og utålmodig, så hadde jeg vært innom de fleste funksjoner. Karriereveiledning viste seg å være midt i blinken. Da jeg sluttet på Begby skole, hadde jeg vært kombinert karriererådgiver og lærer i ca. 20 år.

Kan du fortelle litt om karrierereisen som førte deg fram til den jobben du har nå? 

Jeg er fra Toten og tok lærerskolen på Elverum. Som nyutdannet i 1985 fikk jeg jobb som lærer på Skjervøy i Nord-Troms. De skulle tilfeldigvis starte nærradio der, så jeg sa ja til å undervise i journalistikk på kveldstid. Med ett års utdanning i radiojournalistikk og litt erfaring fra NRK Hedmark, kastet jeg meg på.  Mer interesserte elever har jeg aldri hatt. Selv fikk jeg prøve meg på nyhetssendinger og barnetimen – det var moro! På dagtid hadde jeg en stor 2. klasse og noen timer i videregående. Senere ble det tre år i ungdomsskolen og videreutdanning i kroppsøving.  

Etter fire år nordpå gikk veien til lærerjobb i Fredrikstad, veiledning av praksisstudenter, prosjekt med å lage kommunens plan for faget utdanningsvalg, veiledning av lærerstudenter ved Høgskolen i Østfold og verv i landsstyret for Rådgiverforum Norge. Jeg hadde ansvar for sponsorvirksomheten et par år, og fikk delta på flere landskurs, samt to internasjonale konferanser. 

I Rådgiverforum Norge ble jeg anbefalt årsstudiet i karriereveiledning ved daværende Høgskolen på Lillehammer og tok det. Etterpå ville jeg ta en master i karriereveiledning, men det fantes ikke på Østlandet da. Det ble pedagogikk på Høgskolen i Lillehammer i stedet. Vi fire fra Østfold skrev om karriereveiledning i alle oppgaver. Skoleåret 2011 -2012 hadde jeg 30 prosent stilling på karriereveiledningsstudiet ved Høgskolen på Lillehammer i tillegg til jobben i Fredrikstad. Høsten 2017 ble jeg med samboeren min til Sørlandet og begynte som rådgiver på fulltid i Arendal.

Hva var den siste interessante faglige opplevelsen du hadde - foredrag, bok, møte, podkast eller annet?

I fjor hørte jeg to psykologer fortelle om RISK. Det er et gruppebasert behandlingstilbud for barn og unge i alderen 12-18 år med angst- eller tvangslidelser, og foreldrene deres. Programmet ble utviklet av psykolog og professor Åshild Tellefsen Håland og kollegene hennes på ABUP i Kristiansand. En studie fra 2022 viser at nærmere 90 prosent av ungdommene etter et år med behandling ble kvitt angstdiagnosen. Mini-RISK er en kortversjon og E-RISK, som kom i 2023, er et nettbasert mestringskurs. Som rådgiver i videregående møter jeg ofte elever som er engstelige for så mye, og ser at stadig flere ungdommer får en angstdiagnose. Det går ut over livsutfoldelsen på så mange måter. Jeg opplever også at det er vanskelig for en del foresatte – særlig mødre - å forstå at eksponering i riktig dose kan være bra for ungdommen deres. Så takk til de som står bak RISK, og alle andre som jobber med tiltak som kan hjelpe unge med angst. 

Har du en inspirasjonskilde - en fagperson som har lært deg noe viktig om karriereveiledning? 

Under karriereveilederutdanningen ved Høgskolen på Lillehammer var jeg, som mange andre, inspirert av R. Vance Peavy og hans konstruktivistiske teori. Det at hva som er sant for den enkelte er under konstant konstruksjon, er fascinerende. Først og fremst når det gjelder veiledning, men også i forhold til egen utvikling. Sommeren etter tok jeg bevisste valg om å gjøre ting jeg er redd for: bli med en ubåt ned, fyke til værs med «SpaceShot» på Tusenfryd, holde en tarantella og få massasje av en elefant ved at den tråkket meg på ryggen. Jeg kommer aldri til å gjøre det igjen, men mestringsopplevelsen ga et kick og tanken om at jeg var litt pysete endret seg. 

Ellers blir jeg stadig inspirert av flinke folk. Ett eksempel fra karriereveilederutdanningen er Erik Hagaseth Haug, som påpekte veisøkers usikkerhet som noe positivt, og at refleksjon i felleskap er fint. Roger Kjærgårds gruppeveiledning foran studentene var også inspirerende. Et tredje eksempel er min første leder (rektor), som gikk ute i alle friminuttene for å bli kjent med elevene. Han lærte meg også å stupe en time før jeg skulle lære elevene mine det samme. Min nærmeste leder i dag er jurist og har lært meg mye om lovverk. Det er alltid noe en kan ta med seg inn i jobben som karriereveileder. 

Hva er den største utfordringen i din arbeidshverdag?

Elever som ikke ønsker eller greier å møte opp på skolen. Det er vanskelig å hjelpe elever som ikke svarer på henvendelser. Agder fylkeskommune er i gang med å tilby fag på nett. Det blir nok et fint supplement, men med tanke på at 10 prosent av universitetsstudiene nå gjennomføres digitalt, så lurer jeg jo litt på hvordan enkelte etter hvert skal kunne mestre en fysisk arbeidsplass.

Har din arbeidsplass prøvd ut noe nytt i det siste?

 Vi jobber for tida med noe vi kaller «Startpakker». Det er opplegg på en time eller mer, som skal brukes når elevene begynner på skolen til høsten. Pakkene har forskjellig innhold, for eksempel bli-kjent-dag, studieteknikk, kildebruk, digitale hjelpemidler, skrivekurs, HMS & lab.  

Hvem vil du sende stafettpinnen videre til og hvorfor?

Den går til Anette Myhra som er rådgiver på Haugåsen ungdomsskole i Fredrikstad. Vi jobbet sammen i rådgivernettverket der, og jeg husker henne som inspirerende å samarbeide med. Hun tilførte positivitet, initiativ og god energi i gruppa. 

Bilde
Portrettbilde av blond, smilende dame med briller

Møt en veileder

I serien Møt en Veileder ønsker vi å gi leserne av Veilederforum.no kjennskap til bredden i norsk karriereveiledning og ulike jobber man kan ha i feltet.