Ny litteratur: Det kjønnsdelte arbeidsmarkedet

Article tema
Ny litteratur: Det kjønnsdelte arbeidsmarkedet

Norge er et av verdens mest likestilte land. Og vi har et av verdens mest kjønnsdelte arbeidsmarked. Hvordan ble det slik? Og hvorfor endres ikke ubalansen?

16. desember 2014 lanserte forskerne Mari Teigen og Liza Reisel boka «Kjønnsdeling og etniske skiller på arbeidsmarkedet». De arbeider ved Core – Kjernemiljø for likestillingsforskning ved Institutt for samfunnsforskning.

Under lanseringen av boka tok forskningsleder Marit Teigen for seg noen av hovedfunnene i boka. Hun peker på at forskerne vet noe om hvorfor et kjønnssegregert mønster har festet seg i norsk arbeidsliv.

Men endrer mønsteret seg? Svaret er nei. Det er fortsatt svært mannstungt på toppene. Samtidig står tradisjonelle mannsbastioner som medisin, jus, økonomi og ingeniørfag for fall. Kvinner velger seg altså til mannsdominerte sektorer. Og menns valg? De endres lite.

Det enkle svaret på hvorfor det er slik, handler hva som lønner seg. Det lønner seg mye mer for kvinner å velge utradisjonelt enn det gjør for menn, i hvert fall hvis vi snakker om lønn og status. Her ligger noe av den åpenbare forklaringen på at menns valg ikke endres.

Samtidig påpeker Marit Teigen at likestillingsdebatten har dreid seg mer om kvinners utradisjonelle valg enn menns utradisjonelle valg. Vi vet at vi vil få et enormt behov for kvalifisert arbeidskraft i helse- og omsorgsyrker i årene som kommer. Hvordan kan vi rekruttere menn inn i disse yrkene?

Se hele lanseringsseminaret på nett

Om boken fra forlaget:
Hvorfor er det fortsatt relevant å skille mellom tradisjonelle og utradisjonelle utdannings- og yrkesvalg?

I denne boka gis et mangfoldig og oppdatert bilde av det som gjerne er blitt kalt det norske likestillingsparadokset, det vil si den tilsynelatende motstridende sammenhengen mellom en «likestillingsorientert» velferdsstat og et særlig kjønnsdelt arbeidsmarked.

Blant annet undersøkes det hvordan det kan ha seg at de kjønnsbestemte strukturene holder stand og hvordan disse strukturene henger sammen med etnisk bakgrunn og klasse. Hvorfor velger for eksempel jenter og gutter med etnisk minoritetsbakgrunn mindre «tradisjonelt» enn dem med etnisk majoritetsbakgrunn?

Boka er skrevet for arbeidslivets aktører, studenter, forskere og andre som ønsker oppdatert kunnskap om arbeidsmarkedets strukturer, og dessuten for dem som vil lære mer om kjønn, etnisitet, klasse og utdannings- og yrkesvalg. Boka er redigert av sosiologene Liza Reisel og Mari Teigen. De øvrige bidragene i boka er skrevet av sosiologer og økonomer.

Kapitteloversikt

Kapittel 1: Det kjønnsdelte arbeidsmarkedet av Liza Reisel og Mari Teigen
Kapittel 2: Kjønnsdeling på tvers av Liza Reisel
Kapittel 3: Kjønnsdeling på langs av Mari Teigen
Kapittel 4: Segregering og diskriminering av Arnfinn H. Midtbøen
Kapittel 5: Kjønnsessensialisme - segregeringens evighetsmaskin av Anne Lise Ellingsæter
Kapittel 6: Hva betyr høy yrkesdeltakelse for kjønnssegregering? av Erling Barth, Inés Hardoy, Pål Schøne og Kjersti Misje Østbakken
Kapittel 7: Kjønnsdelte utdanningsvalg av Liza Reisel
Kapittel 8: Kompromisser og anerkjennelse: Overgang fra utdanning til arbeid av Julia Orupabo
Kapittel 9: Etnisk diskriminering i det kjønnsdelte arbeidsmarkedet av Arnfinn H. Midtbøen
Kapittel 10: Arbeidsliv og familieliv - klassedelt og kjønnsdelt av Sigtona Halrynjo
Kapittel 11: Hva betyr kjønnssegregering for lønn? av Kjersti Misje Østbakken, Erling Barth og Pål Schøne
Kapittel 12: Vaner og vendepunkter av Liza Reisel og Mari Teigen

Bilde
Mennesker i rulletrapper som står på skyer