Offentlig og kvalitetssikret
aaaHold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Får masterkandidatene jobb?

I «Kandidatundersøkelsen 2015» undersøker NIFU-forskere betydningen av nedgangstider i deler av arbeidsmarkedet for nyutdannede masteres jobbmuligheter.
Redaksjonen
Veilederforum
Opprettet 28. juni 2016, oppdatert 28. juni 2017

Kandidatundersøkelsen gjennomføres om lag et halvt år etter at mastergradsstudentene er uteksaminert. I undersøkelsen kartlegger de hvor mange av de nyutdannede som har fått jobb – og om de har fått relevant jobb.

Forskerne oppsummerer utviklingen fra 2013-2015 slik:

- Mange faggrupper blant nyutdannede mastere har ikke opplevd økte vansker etter nedgangskonjunkturen som startet i 2014. For enkelte faggrupper har imidlertid arbeidsledighet og andre former for mistilpasning økt mye. Den forverrede situasjonen gjelder først og fremst sivilingeniører og realister, dernest samfunnsvitere, skriver de i rapporten.

Videre i rapporten kan du blant annet lese mer om arbeidsledighet, mistilpasning og lønnsforhold blant kandidatene fra ulike fag, regionale forskjeller og overgangen til arbeidslivet for kandidater med innvandrerbakgrunn.

Forskerne undersøkte også betydningen av karakterer og kontakt med arbeidslivet underveis i studiene for overgangen til arbeidslivet. 

Les hele rapporten her

Creative Commons Licence

Dette verket er lisensiert under en Creative Commons-lisens (CC BY-NC-ND).

  • Bilde av hender som skriver på en datamaskin.
    NIFU-forskerne har også undersøkt betydningen av karakterer og kontakt med arbeidslivet underveis i studiene for overgangen til arbeidslivet.
    from2015/Thinkstockphotos All rights reserved.