Arbeidsplassen kan være en arena for KI-læring

Article tema
Arbeidsplassen kan være en arena for KI-læring

Prosjektet «KI-kraft i bruk» er et eksempel på at arbeidsplassen kan være en god arena for kompetanseheving når det gjelder kunstig intelligens (KI). Trondheim og de andre kommunene som inngår i Digitaliseringsnettverket Digi-Trøndelag står bak prosjektet. 

«KI-kraft i bruk» ble etablert i 2023, omtrent samtidig som verktøyet Chat GPT ble tilgjengelig for allmennheten. Prosjektet tok sikte på å forbedre de kommunale tjenestene ved å tilby kompetanseheving om kunstig intelligens til alle ansatte i kommunene, med utgangspunkt i de ansattes ulike arbeidsoppgaver. 

Nettopp det å starte med å se på arbeidsoppgavene, har vært vellykket, forteller prosjektleder Gerd Johanne Hestnes. Hun er til daglig rådgiver innenfor kompetanseutvikling og endringsledelse i Trondheim kommune.

Alle kjenner egne smertepunkter

- I stedet for å starte med opplæring i et KI-verktøy, begynte vi med å spørre hver enkelt: «Hva er arbeidsoppgavene dine? Hva er det du jobber med som er utfordrende, repeterende og kjedelig, eller hvor du ønsker hjelp med problemløsning? Og hva ønsker du å få til av nye ting, hvilke gevinster ønsker du deg?» Alle ansatte kjenner jo arbeidsoppgavene sine godt, de vet hvor smertepunktene er og vet selv hva de ønsker å gjøre bedre. 

Kompetansehevingsprosjektet ble gjennomført i form av workshops. De første workshopene ble holdt for ansatte som allerede hadde erfaring med KI-verktøy (pådrivere eller early adapters). Disse fikk så ansvar for å lære opp kolleger. 

Gjennom prosjektet ble det utviklet et veikart for kompetanseheving og utforsking av KI på arbeidsplassen. Veikartet ble prøvd ut som en pilot av Byplankontoret i Trondheim kommune. (Les om de seks stegene i veikartet via lenken over).

Frigjøre tid

I Trondheim kommune er veikartet tatt i bruk ved flere andre enheter, som Kommunalteknikk, Flyktningtjenesten, Regnskapstjenesten og Program for bærekraftige helse- og velferdstjenester. 

- Folk er så flinke! De prøver ut og deler konkrete erfaringer med hverandre. For mange er nok målet med utprøvingen å ikke bare gjøre mer av hva de allerede gjør, men å kunne frigjøre tid for å jobbe med prioriterte oppgaver innen sitt tjenesteområde, sier Gerd Johanne Hestnes. 

Hun tilføyer: 

- Veikartet er en fremgangsmåte som skal ivareta at norsk offentlig forvaltning bruker kunstig intelligens i tråd med eksisterende regelverk, med høy grad av bevissthet rundt hindringene og mulighetene som bruk av KI gir. 

Les Digitaliseringsdirektoratets veiledning for ansvarlig bruk og utvikling av kunstig intelligens her 

Stor usikkerhet

Sven Kinden Iversen, fagansvarlig i interesseorganisasjonen for HR og ledelse HR Norge, tror det er stor usikkerhet knyttet til hva KI er og kan brukes til i norske virksomheter. Men han har merket seg at mange arbeidsplasser for lengst har startet med å prøve dette ut, gjerne i form av intern opplæring der ansatte som allerede har satt seg inn i KI-verktøy, kurser kolleger.  

I likhet med Gerd Johanne Hestnes har han tro på at engasjerte ildsjeler kan inspirere kolleger til å bli nysgjerrig på KI, og begynne å eksperimentere med verktøy som Chat GPT, Copilot, Perplexity og andre. 

- Man må selvfølgelig være veldig forsiktig. Blant annet at man ikke bruker sensitive virksomhetsdata, men eksperimentere med ufarlig innhold.

Tester ut problemløsning

HR Norge har tatt initiativ til kompetanseheving for sine medlemmer, forteller han. 

- Vi har hatt noen såkalte hackatons, hvor vi samler folk fra ulike virksomheter som setter seg sammen for å løse noen problemstillinger ved hjelp av KI. Da bruker vi KI-verktøy til å lage datasett som vi leker oss med. 

Hvor mye bør man kunne om KI i dagens og den nære fremtidens arbeidsliv? Sven Kinden Iversen mener det avhenger litt av stillingen, men at alle bør ha en grunnleggende forståelse. Så det å for eksempel unnskylde seg med at man er «for gammel» er ikke akseptabelt etter hans syn. 

- Hvis du sier det, da er du ferdig! Alle må følge med. Selv er jeg såpass gammel at jeg husker at da pc-en kom, var det noen som sa at det ville de aldri bruke. Den typen holdninger må vi gjøre noe med. Riktig anvendelse av denne typen verktøy kan jo være en veldig hjelp for alle. 

En forlenget arm

Han er opptatt av å senke terskelen for å prøve å styrke sin kompetanse på dette feltet. Man trenger ikke sette i gang et omfattende prosjekt på arbeidsplassen for å komme i gang, mener han. 

- Kanskje kan man ha en samling en gang i uka, møtes til en felles lunsj på tvers av funksjoner og dele erfaringer.  

Selv har han for lengst begynt å bruke KI-verktøy i sin jobbhverdag, for eksempel når han skal skrive en artikkel eller analysere en undersøkelse. 

- Det kan være for å komme i gang. Av og til har man jo litt skrivesperre, og da er det greit å få noen ideer som man kan begynne å bygge videre på. Eller man kan for eksempel be KI-verktøyet om å omforme notater til hele meningsfulle setninger eller lage en oppsummering. Jeg ser på KI-verktøy som en forlenget arm som vi kan bruke til å gjøre jobben vår bedre. Kanskje KI-verktøy også kan overta noen av de litt kjedelige aspektene ved jobben. Så kan vi fokusere på det vi mennesker er gode på, som analyser og kreativitet.

Brukte mentor

Gerd Johanne Hestnes har hatt hjelp av en mentor i sin kompetanseheving på KI, fortalte hun i et digitalt frokostmøte tidligere i år.  

For den som vil lære mer om KI, finnes mange gratis nettressurser, understreker hun. 

- Du finner slike ressurser blant annet på Digital Norway, og kommuner kan benytte seg av tilbudene som KS har

Bilde
Bilde av smilende, mørkhåret ung dame i dongeriskjorte
Bildetekst
Gerd Johanne Hestnes har vært prosjektleder for KI-kraft i bruk. Foto: Privat.

Se frokostmøter om kunstig intelligens (KI)

Kompetansebehovsutvalget har denne våren arrangert flere digitale frokostmøter med ulike innfallsvinkler til kompetanse og KI. Du kan se møtene i opptak her: 
 
Kunstig intelligens og utdanning – hva skal vi lære nå? 

Kunstig intelligens og digital omstilling – hvordan får vi tak i kompetansen arbeidslivet trenger? 

Mangel på helsepersonell – kan digital teknologi og KI redde helsetjenestene?