- Feilstegets første lov er å snakke om det

Article tema
- Feilstegets første lov er å snakke om det

Vi gjør alle feil, både de som skal gjøre sine karrierevalg og de som skal hjelpe. Feil er noe vi bør snakke mer om, mener gründeren Richard Banfield.

Veilederforum gjengir hans tre lover om feilsteget i en sommertid hvor alle forhåpentligvis kan senke skuldrene og samle nye krefter.

Vi hørte Banfield på en konferanse i Lisboa tidligere i år, og synes budskapet passer også for karriereveiledere og veisøkerne deres. Denne gang handler det ikke om «feilvalg» i snever forstand, men om små og store feil vi gjør på vår seilas gjennom livet.

Offiser og dykker

Richard Banfield er tidligere offiser i det sørafrikanske forsvaret og profesjonell dykker. Men han er mest kjent som leder av designfirmaet Fresh Tilled Soil, med base i Boston, og for sine bøker om teambygging og kommunikasjon.

Med 13 år som bedriftleder i en utsatt bransje og investor i 21 oppstartselskaper – der noen lyktes og andre ikke – mener han selv at han kan en del om å feile. Det er viktig å ha perspektiver på feiltrinn, ifølge Banfield. Feiltrinn i vår del av verden er som regel ikke en tragedie. Å bli rammet av bombeangrep i Syria er en tragedie. Men at du går konkurs, mister kunder, må gi opp et stort prosjekt eller tabber deg ut på et viktig møte, er ingen tragedie.

- Hvis du mislykkes, så ikke knytt det til din identitet. Det andre spør seg om når noen mislykkes, er: «Hva vil han eller hun gjøre nå?»

Det er også viktig å akseptere og ta ansvar for nederlaget, mener Banfield. Når du godtar at «bad things happen», blir du i stand til å gå videre. Og det leder til Banfields første lov om feilsteget: Det er å snakke om feilsteget.

- Det å snakke om å mislykkes, gjør deg ikke til en mislykket person, fortalte han sitt lydhøre publikum.

Suksess gjør deg selvopptatt

Lov nummer to handler om suksess og har tittelen: «Den gode, den onde og den heldige». Når vi lykkes, tror vi at det er fordi vi er så forbasket flinke. Men igjen, i vår del av verden, kan framgang ofte tilskrives en privilegert stilling, gode gener, god timing, foreldre, venner, utdanning – og flaks. 

- Flesteparten av de gode tingene som skjer oss, skyldes faktorer som dette, sier Banfield.

Han slår fast at suksess som regel gjør oss selvopptatte. Mens livets dypeste mening, slik han ser det, er å få andre mennesker til å lykkes. Og han gir dette tipset for å skape et godt arbeidsmiljø:

- Feilsteget er ditt, suksessen tilhører teamet ditt.

Farlige bjørner

Richard Banfields tredje og siste lov er at du kommer til å treffe på bjørner. Han nevner filmen Rivalene, hvor Anthony Hopkins og Alec Baldwin blir isolert i Alaskas villmark og må kjempe for å overleve. Den klokeste av dem, Hopkins-karakteren, skjønner at nøkkelen ligger i å få hjelp.

Gjennom livet kommer du til å støte på ting du ikke hadde forutsett, og som du kanskje ikke håndterer så bra som du hadde trodd, sier Banfield.

- De fleste som går seg vill i naturen, dør fordi de ikke ba om hjelp i tide. Vi lar oss forlede av den tullete tanken om at vi ikke trenger andre mennesker. Vi dør i stedet av skam.

Han har selv opplevd hva hjelp fra andre kan bety. Kona fikk kreft og tilstanden var lenge uviss. Nå er hun på bedringens vei, og Banfield roser familie og venner for å ha stilt opp. Han forteller at det var en terskel for ham, den tilsynelatende vellykkede bedriftslederen, å ta imot hjelp.

- Vi trenger alle noen som tar imot oss når vi faller, avslutter Richard Banfield.

Bilde
Bilde av gründer Richard Banfield.