Samarbeid skal gjøre nordiske og baltiske utdanningsportaler enda bedre

Article tema
Samarbeid skal gjøre nordiske og baltiske utdanningsportaler enda bedre

Et ønske om tettere samarbeid, ikke minst i lys av utviklingen innenfor kunstig intelligens (KI), sto i sentrum for den første nordisk-baltiske konferansen for nasjonale utdanningsportaler. 

- Kunstig intelligens innebærer enorme utfordringer. Ikke minst derfor kan det lønne seg for de nordiske og baltiske landene å samle kreftene, sa Mona Mathisen i sin introduksjon. Hun er ansvarlig redaktør i Utdanning.no og avdelingsleder i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).  

Vil skape nettverk 

Karoline Tellum-Djarraya er koordinator for Euroguidance Norway og tok initiativ til konferansen sammen med Nordisk Ministerråd. De har også gjennomført og planlagt flere webinarer for den samme målgruppen dette året for å skape et nettverk som kan stå på egne ben. 

- Euroguidance er et nettverk for karriereveiledere, og ett av de viktigste verktøyene for karriereveiledere er nasjonale utdanningsportaler av høy kvalitet, sa Tellum-Djarraya ved åpningen av konferansen, som fant sted i Tromsø i midten av august. Den samlet 56 deltakere fra alle de nordiske og baltiske landene, i tillegg til de selvstyrte områdene Grønland, Færøyene og Åland. 

Inspirert av hverandre

Flere av landene har allerede blitt inspirert av hverandres løsninger. For eksempel er Jobbkompasset på Utdanning.no laget i samarbeid med den danske UddannelsesGuiden. Den estiske portalen Minukarjäär har tatt i bruk Jobpics, ett av flere karriereverktøy som den norske arbeids- og organisasjonspsykologen Arne Svendsrud står bak. 

Bilde
Bilde av paneldiskusjon under den nordisk-baltiske konferansen.
Hvordan bør de nordiske og baltiske utdanningsportalene utvikles videre? Det var ett av temaene for paneldiskusjonen ledet av Harald Groven i Utdanning.no (helt til venstre). Paneldeltakerne er fra venstre Eva-Marie Befring i den svenske Utbildningsguiden.se, Tomi Kytölä i den finske Opintopolku, Kasper Hein i danske UddannelsesGuiden, Mona Mathisen i Utdanning.no og Kristina Orion i estiske Minukarjäär. Foto: Anna Sophie Liebst.

I tiden framover ønsker de nordiske og baltiske utdanningsportalene å etablere et tettere samarbeid, blant annet gjennom workshops og årlige samlinger. Flere nevnte den raske utviklingen innenfor kunstig intelligens (KI) som en viktig bakgrunn, med tanke på både mulighetene teknologien kan gi, men også utfordringene den innebærer.  

Personalisere innholdet

En av mulighetene er å bruke KI for å personalisere innholdet ved hjelp av innlogging. Brukerne kan da lett lage seg oversikt over for eksempel egen kompetanse eller mulige karriereveier. 

- Ved å personalisere innholdet kan det bli mer relevant, engasjerende og effektivt for brukerne,  
sa Remi Mikalsen, seniorrådgiver i Utdanning.no.  

Andre muligheter som ligger i KI, er forbedret søkefunksjon og bruk av chatbots. Remi Mikalsen opplyste at Utdanning.no nå jobber med å utvikle en chatbot. Trolig vil Utdanning.no ha tatt i bruk KI-baserte løsninger i løpet av et par år, fortalte han.  

Karriereveiledning.no har allerede tatt i bruk fire selvhjelpsverktøy bygget på KI. 

Kontroll på egne data

Utfordringene ved KI handler blant annet om at globale aktører legger inn store datamengder direkte fra portalene, betonte Mona Mathisen. Hvilken kontroll har portalene da med informasjonen de selv har utviklet? Er det en fare for at de nasjonale utdanningsportalene kan bli utkonkurrert? Og ikke minst så hun ivaretakelse av brukernes personvern som en stor utfordring. 

Bilde
Bilde av deltakere i salen under den nordisk-baltiske konferansen.
56 deltakere fra alle de nordiske og baltiske nasjonale utdanningsportalene var samlet i Tromsø. Foto: Anna Sophie Liebst.

Tomi Kytölä fra den finske utdanningsportalen Opintopolko mente det er viktig at vi i vår del av verden utvikler egne verktøy og ikke gjør oss avhengige av store, internasjonale aktører. 

- Ikke minst her ser jeg potensial for et nordisk-baltisk samarbeid, sa han. 

Utfordring med usikre brukere

Ett av temaene på konferansen var «hva ønsker brukerne?» Danske brukere er opptatt av å få personaliserte tjenester, slik de er vant til i andre kanaler, fortalte Kasper Hein fra UddannelsesGuiden

Bilde
Bilde av Eva-Marie Befring i den svenske Utbildningsguiden.se
Eva-Marie Befring er blant annet prosjektleder i den svenske Utbildningsguiden. Foto: Anna Sophie Liebst.

Svenske brukere vil helst ha all informasjon samlet på ett sted. De vil gjerne også ha spill-inspirert innhold, der informasjonen formidles på en morsom måte, ifølge Eva-Marie Befring i Utbildningsguiden.se.  

Interesseverktøy er noe brukerne av Utdanning.no etterlyser, fortalte Mona Mathisen. 

- Her har vi en stor utfordring særlig med å lage verktøy for dem som er veldig usikre. Kanskje kan mer personaliserte tjenester være til hjelp for dem. 

Under konferansen kom det også fram en del forskjeller på hvordan de nordiske og baltiske utdanningsportalene er organisert. Den svenske Studera.nu har for eksempel et nært samarbeid med Arbetsförmedlingen. Litauiske Kursuok retter seg bare mot voksne. 

Misunner nordmenn Jobbkartet

De nasjonale utdanningsportalene var helt klare på at de hadde mye å lære av hverandre. Utdanning.no mangler for eksempel prognoser på kort sikt for utviklingen i arbeidsmarkedet – en tjeneste danskene og svenskene kan tilby. Mens våre nærmeste nordiske naboer roste blant annet Utdanning.nos visuelle løsninger, slik som Jobbkartet

- Vi har mye informasjon, men får ikke vist den fram like godt, konstaterte Eva-Marie Befring i Utbildningsguiden.se.  



 

Bilde
Bilde av Mona Mathisen, ansvarlig redaktør for Utdanning.no på talerstolen.
Bildetekst
Mona Mathisen i Utdanning.no kom tidlig med et ønske om å samle alle de nasjonale utdanningsportalene i Norden og Baltikum. Foto: Anna Sophie Liebst.

Nordiske og baltiske utdanningsportaler

Andre nettsteder

Info Norden 

Nordisk ministerråds informasjonstjeneste. Svarer på spørsmål rundt blant annet studier, jobb, det å starte bedrift eller flytte innen Norden. 

Euro guidance 

Et nettverk av nasjonale ressurssentre for karriereveiledning i Europa. I Norge er dette senteret en del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). 

Europass 

Nettsted i regi av EU med et bredt spekter av ressurser, som tips til utforming av CV og jobbsøknader og verktøyt for å teste digital kompetanse.