Nytt rammeverk for karriereveiledning for forskere i tidlig karrierefase

Article tema
Nytt rammeverk for karriereveiledning for forskere i tidlig karrierefase

Hvordan ser et godt og relevant karriereveiledningstilbud for forskere i en tidlig karrierefase ut? Hva bør et slikt det inneholde, og hvilke rammebetingelser bør være på plass for lykkes med å utvikle et slikt tilbud?

Trenger forskere med doktorgrad, i postdoktorstillinger eller andre midlertidige posisjoner i akademia karriereveiledning? Ja, var svaret i en strategi fra 2021, og HK-dir fikk dermed i oppgave å lage et rammeverk for karriereveiledning for forskere i tidlig karrierefase. 

«Rammeverk for karriereveiledning for forskere i tidlig karrierefase» ble lansert tidligere i høst, og er en ressurs for høyere utdanningsinstitusjoner, forskningsinstitutter og helseforetak som skal utvikle og drifte et karriereveiledningstilbud for sine forskere. 

Ni anbefalinger

I rammeverket får institusjonene/de som skal jobbe med dette, ideer, råd og veiledning om hvordan en kan utvikle et godt og relevant karriereveiledningstilbud for denne målgruppen. Rammeverket inneholder ni konkrete anbefalinger som oppsummerer hvordan et godt og relevant karriereveiledningstilbud bør se ut. Disse anbefalingene dekker alt fra struktur og innhold til implementering og evaluering. 

Rammeverket beskriver blant annet hva et karriereveiledningstilbud for forskere i denne fasen bør inkludere. Det anbefales at tilbudet består av både karriereinformasjon, karrierelæringsaktiviteter og individuell karriereveiledning, og at forskerne har tilgang til dette når de trenger det og gjennom hele løpet sitt. 

Systematisk kvalitetsutvikling

Institusjoner oppfordres også til å jobbe systematisk med kvalitetsutvikling for å sikre høy kvalitet på karriereveiledningstilbudet. Kvalitet handler både om at tilbudet er kjent og tilgjengelig, og at innholdet og leveransen holder høy kvalitet. Det anbefales for eksempel at individuell karriereveiledning tilbys av personer med karriereveiledningsfaglig kompetanse.

I rammeverket finnes også en oversikt over ulike ressurser som kan være nyttige for institusjonene, for eksempel dersom de skal lage en nettressurs tilpasset denne målgruppen. Det er samlet og lenket til en rekke verktøy, nettverk og relevante dokumenter. Etter hvert vil det også deles eksempler på beste praksis fra andre institusjoner på nettsidene. 

Input output-modell
Denne modellen oppsummerer innholdet i rammeverket og viser at det er en sammenheng mellom utbyttet av karriereveiledning og det en institusjon legger inn for å ha et godt og relevant tilbud til forskerne.

Bakgrunn i karrierestrategi

Rammeverket er utviklet av HK-dir idialog med aktører på feltet, som både har gitt innspill i løpet av utviklingsprosessen og gitt tilbakemeldinger på det endelige forslaget. Oppdraget med å utvikle rammeverket har bakgrunn i Strategi for forskerrekruttering og karriereutvikling, som kom i 2021, og som rettet fokus mot utfordringer knyttet til karriereutvikling for unge forskere. I strategien ble et bedre tilbud om karriereveiledning til denne gruppen fremhevet som ett av fem innsatsområder.

I Forskrift om undervisnings- og forskningsstillinger og rekrutteringsstillinger under ny UH-lov som kom i 2024, får universiteter og høgskoler som ansetter doktorgradskandidater og postdoktorer, en forskriftsfestet plikt til å sørge for et tilbud om karriereveiledning til ansatte i de to stillingskategoriene gjennom hele løpet. Rammeverket kan brukes som et nyttig verktøy for institusjonene når de skal jobbe mot å oppfylle kravene i forskriften. 

Bilde
Bilde av en kvinne som jobber i et laboratorium