Ny podkast for elever og veiledere i videregående skole

Article tema
Ny podkast for elever og veiledere i videregående skole

Universitetet i Sørøst Norge (USN) har laget en podkast som kan brukes i karriereveiledning av ungdom som skal velge hva de vil gjøre etter videregående.

«Hvordan kan du vite hva du skal bli, når det finnes så mange yrker å velge mellom?» slik starter første episode i den nye podkasten fra Universitetet i Sørøst Norge (USN).

Podkasten Hva skal jeg bli – og hvordan skal jeg bli det tar opp relevante spørsmål ved utdanning- og yrkesvalg. Den retter seg hovedsakelig mot elever som går på videregående skole og skal søke høyere utdanning, men den kan også være interessant for andre.

– Podkasten kan være nyttig for alle som er usikre på om de skal studere eller ikke, og ikke helt vet hva. Mange av spørsmålene vi stiller er relevante for alle uavhengig av alder og livssituasjon, sier Anne Holm-Nordhagen, fagekspert i podkasten.

Det er kommunikasjonsavdelingen ved Universitetet i Sørøst Norge (USN) som gir ut podkasten, og den ledes av programleder Jan-Henrik Kulberg og fagekspert Anne Holm-Nordhagen.

Jan-Henrik Kulberg er seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen ved USN og tidligere journalist for NRK. Anne Holm-Nordhagen er universitetslektor ved USN med over ti års erfaring som karriereveileder og lærer i videregående skole.

Kan brukes i veiledningen

Sammen med hver episode legges det ut tips til bruk i karriereveiledningspraksis.

– Elever på videregående skole har ofte et behov for å sortere sine egne ønsker, drømmer, interesser og muligheter, og de trenger gjerne en annen voksenperson å sparre med, sier Holm-Nordhagen.

Hun understreker at podkasten kan brukes som en del av karriereveiledningen ved at man sammen lytter til podkasten og deretter tar utgangspunkt i den gjennom aktiviteter og refleksjon.

Portrett av programleder og fagekspert som spiller inn podkast
Programleder Jan-Henrik Kulberg og fagekspert Anne Holm-Nordhagen. Foto: Universitetet i Sørøst Norge

Utfordrende å nå elever og studenter

På grunn av koronapandemien er universitetsturneer, skolebesøk og åpne dager avlyst. USN har laget podkasten som et av flere tiltak for å nå elever og studenter.

Det er et forsøk på å nå studenter med noe de kan ha nytte av. Vi har også laget den med tanke på at det finnes veldig mange rådgivere der ute som heller ikke når elevene sine på vanlig vis nå om dagen, sier Holm-Nordhagen.

Podkasten består av fem episoder og ble lansert 1. februar 2021, med nye episoder hver mandag.

– Det er en tidløs podkast, som ikke bare er nyttig i år, men også nyttig for de som søker neste år, påpeker hun.

Tema for episodene:

  • Episode 1 «Hvordan vet jeg hva jeg skal bli?»
  • Episode 2 «Hva bør jeg tenke på når jeg skal velge utdanning?»
  • Episode 3 «Hvem bør jeg høre på og hvordan vet jeg forskjellen på gode og dårlige råd?»
  • Episode 4 «Hva gjør jeg hvis jeg er skolelei?»
  • Episode 5 «Hvordan forbereder jeg meg på å bli student?»

Elever og ansatte ved videregående skoler har allerede testet podkasten. Ifølge programlederne opplever elever spørsmålene som relevante og nyttige, og de forteller at formatet har en form som er lett tilgjengelig og behagelig å høre på.

Lytt til podkasten her.

Bilde
Logo til podkasten hva skal jeg bli? Og hvordan skal jeg bli det? fra USN
Bildetekst
Illustrasjon til podkasten Hva skal jeg bli? Og hvordan skal jeg bli det?

Om podkasten

  • Podkast på ca. 15 minutter, med tilhørende opplegg som kan brukes av veiledere.
  • Målgruppen er elever som skal søke høyere utdanning, men podkasten kan også være nyttig for alle som står ovenfor utdannings- og yrkesvalg.
  • I alt fem episoder, som publiseres fortløpende hver mandag.
  • Lytt til podkasten her.