Karriereveiledning.no har laget en fagressurs for karriereveiledere

Article tema
Karriereveiledning.no har laget en fagressurs for karriereveiledere

- Vi håper fagressursen kan inspirere til å tenke integrert karriereveiledning, og finne veien både til klasserom og veiledningssamtalene i karrieresentre og Nav. Det sier Magdalena Fosshaug, seniorrådgiver i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). 

På Karriereveiledning.no finner du nå en samlet oversikt over verktøy du kan bruke i egen veiledning.  

Du finner blant annet: 

I tillegg finnes chat og telefon for elever, chat og telefon for andre veisøkere og chat og telefon for fagpersoner.  

Verktøyene er organisert ut fra sektor, slik at du lett skal finne det som er relevant, enten du for eksempel jobber i skolen, ved et karrieresenter eller i Nav. 

En del av integrert karriereveiledning 

Bakgrunnen for at Karriereveiledning.no utviklet den nye ressursen, er at de oppdaget at det var vanskelig for fagfolk å få oversikt over de ulike verktøyene.  

Samtidig som Magdalena Fosshaug og kolleger begynte planleggingen, fikk de en henvendelse fra Karriere Buskerud om hvordan Karriereveiledning.no kan være en del av integrert karriereveiledning. Altså en helhetlig veiledning der både digitale og fysiske tjenester inngår «sømløst» i en bred vifte av virkemidler, ut fra hva veisøkeren kan ha nytte av. 

Les mer om integrert karriereveiledning i denne artikkelen av Ingrid Bårdsdatter Bakke og Tristram Hooley

Testet ut i to spor

Karriereveiledning.no og Buskerud fylke ble enige om å teste ut og pilotere integrert karriereveiledning. Hovedmålet var økt integrering av Karriereveiledning.no i karriereveiledningen av voksne og ungdommer i grunnopplæringen i Buskerud. Denne piloteringen hadde to hovedspor:

Spor 1: Pilotering av mer bevisst integrering av Karriereveiledning.no blant et utvalg karriereveiledere ved karrieresentrene. 

Spor 2: Pilotering av mer bevisst integrering av Karriereveiledning.no blant et utvalg karriereveiledere i skole. 

Viktig at verktøy er erfaringsbasert 

- Karriereveiledere i begge spor prøvde ut bruk av verktøy, samt informerte sine veisøkere om chat- og telefontjenesten vår, forklarer Magdalena Fosshaug og tilføyer: 

- Ressurs for fagpersoner er i stor grad et resultat av utprøvinger og erfaringer gjort i denne bevisste integreringen. I tillegg er data fra chatloggene brukt, da spesielt i forhold til hva fagpersoner og foreldre tar kontakt med oss om. 

Bilde
Bilde av Magdalena Fosshaug og Kristine Novak.
Magdalena Fosshaug i Karriereveiledning.no (til venstre) og Kristine Novak i Karriere Buskerud har samarbeidet om ressursen for fagpersoner. Foto: Karriereveiledning.no.

For Karriereveiledning.no er det viktig at verktøyene er erfaringsbaserte, sier Magdalena Fosshaug. 

- Våre egne tanker om hvordan denne ressursen kunne fungere og integreres i andre tjenester, fikk på denne måten enda større tyngde. Og vi fikk jo noen helt andre idéer enn de vi kanskje satt med selv, sier hun legger til: 

- Så det viktigste med ressursen, er at den er erfaringsbasert og at det er lett å orientere seg. 

Lav terskel for utprøving

Kristine Novak, virksomhetsleder i Karriere Buskerud, kaller samarbeidsprosjektet en pilotering med lav terskel for utprøving. 

- Et viktig mål er at både voksne veisøkere og ungdommene i grunnopplæringen skal oppleve at Karriereveiledning.no er godt integrert i vår karriereveiledning.  Vårt samarbeid har økt bevisstheten om verdien av ressursene i Karriereveiledning.no og vi har prøvd ut noen konkrete ressurser både i skolen og blant våre voksne veisøkere, sier hun. 

Kristine Novak nevner spesielt verktøy de brukte for å lage førsteutkast til jobbsøknad med bruk av kunstig intelligens (KI), i dette tilfellet ChatGPT.   

- Vi har prøvd ut dette verktøyet med elever i Vg2 Bygg- og anleggsteknikk i søknadsprosessen til læreplass. Og elevenes tilbakemeldinger viser at verktøyet særlig hjalp dem til å komme i gang med søknaden, med faglig støtte fra læreren.  En av våre voksne veisøkere sier det samme etter bruk av verktøyet i karriereveiledningen: «Den hjelper meg med en start, for det synes jeg kan bli vanskelig av og til».    

Øker kapasiteten

- Vi har satt stor pris på muligheten til å bidra i utvikling og justering av verktøy og foreslå nye anvendelser. Utprøvingen har også gitt gode innganger til etiske refleksjoner i vårt profesjonsfelleskap.  Og det er en god følelse for karriereveilederne å kunne henvise til Karriereveiledning.no når vi selv ikke har mulighet til å tilby veiledning på kort varsel. Det er en viktig verdi i samarbeidet at vi øker vår samlede kapasitet ved mer integrert karriereveiledning.   

Magdalena Fosshaug forteller at karriereveiledere også er veisøkere hos Karriereveiledning.no. 

- De tar kontakt både på chat og telefon for det vi kaller kollegarefleksjon, eller de ønsker hjelp til å finne fram til informasjon eller å sparre eller drøfte en vanskelig problemstilling. Så de er både sekundærbrukerne våre, men samtidig en del av vår brukergruppe.  

Hun selv og kollegene opplever dette som veldig positivt og understreker at nytten går begge veier. 

- Vi i Karriereveiledning.no er veldig opptatt av kollegaveiledning.   

En dynamisk ressurs

Foreløpig har ikke Karriereveiledning.no rukket å gjøre større brukertester av den nye fagressursen, men tilbakemeldingene så langt er gode, forteller Magdalena Fosshaug. 

Hun avslutter med å understreke at verktøyene i fagressursen kan bli utvidet, etter hvert som Karriereveiledning.no får mulighet til å bygge på stadig nye erfaringer, både fra egne medarbeidere og karriereveiledere i ulike sektorer. 

- Vi ønsker at det skal være en dynamisk ressurs, som utvikler seg videre. 
 

Bilde
Illustrasjon av gul lyspære.