Årstidene som metafor i veiledning

Article tema
Årstidene som metafor i veiledning

Alle har et forhold til årstider, og de kan være en god måte å beskrive endring på. Hvilken årstid er din karriere i?

Vecchio bygger på en mer sirkulær måte å se endring på i stedet for den ordinære lineære prosessen.
I veiledning treffer vi mange som er i sin høst.

Som veileder er det viktig å ha et rikt språk. Da kan veilederen møte ulike mennesker der de er, og med et språk som vekker både tillitt og gjenklang. Jeg har god erfaring med å bruke metaforer og bilder i min veiledning. Jeg snakker ofte om dører som åpnes, om å lytte til hjertet, og om å sitte bak rattet i sin egen bil.

Målet med veiledningen er jo å skape bevegelse i en eller annen retning. Jeg opplever at god og tilpasset bruk av slike bilder bidrar til at veisøkerne ser, føler og hører ting på en annen måte.

Inspirerende bok

Carol A. Vecchios bok «The time between dreams – how to navigate uncertainty in your life and work» inspirerte meg til å ta i bruk årstider som metafor for å snakke om endring i veiledning.

Boken viser hvordan naturlige endringssykluser kan hjelpe oss å se våre behov ut ifra hvor vi selv er i syklusen. Temaet er spennende for en karriereveileder, og det som fasinerte meg mest var bruken av årstidene som en beskrivelse av de ulike fasene i en endringsprosess.

Vecchio bygger på en mer sirkulær måte å se endring på i stedet for den ordinære lineære prosessen. I et sirkulært perspektiv vil det være naturlig å falle tilbake eller å gå inn og ut av ulike faser i en endringsprosess.

Om man ser på karriereveiledning som et sirkulært kretsløp vil et eventuelt tilbakeslag ikke være begynnelsen på slutten, det vil være en fase på vei mot den neste årstiden i din karriere.

Alle har et forhold til årstider. Derfor synes jeg dette er en flott måte å snakke om endring med veisøkerne på. Det er lett å kjenne seg igjen i de ulike endringene som skjer i de ulike årstidene, og årstidene vil alltid endres. En vinter varer aldri evig!

Sommer

Når vi er i sommeren i en endringsprosess er ting lett. Vi får støtte av de rundt oss, vi har klare mål og visjoner, og vi har energien til å sette i gang med planene og skape det vi ønsker. Vi er klare til å forplikte oss, og til gjøre det som trengs. Vi vet hva vi vil!

Men det finnes også skyer og regn om sommeren. Det kan være utfordrende å holde seg til en visjon og ett mål, det betyr jo at det er noe vi må la ligge. Det kan være tøft å holde seg på sporet mot målet, særlig hvis vi har som mål å få til noe av en viss størrelse, for eksempel å ta en lengere utdanning.

I tillegg kan den energien vi har i denne perioden gjøre at vi fort blir distrahert og utslitt hvis vi ikke passer på å fylle på med energi underveis mot målet. En ”Duracell-kanin” blir også tom for energi til slutt.

Veisøkere som er i sommeren i sin karriere trenger støtte til å finne ut hvordan de skal nå målet sitt, og veiledning i hvordan de skal bruke sine ressurser mest effektivt for å nå dette målet.

Høst

Hovedvekten av de som oppsøker karriereveiledning er imidlertid ikke i sommeren, selv om mange føler at de burde være det. Disse veisøkerne møter gjerne opp med krav om at de må finne en ny retning og lage seg en plan – selv om de ikke er klare for det ennå.

Hos disse veisøkerne er energien borte. Planen var kanskje ikke så god likevel? Kanskje er drømmen der ennå, men på grunn av endringer i livet er den ikke lenger realistisk.

Her er vi på full fart inn i høsten. Da begynner vi gjerne å reevaluere den drømmen vi hadde: «Forventer jeg for mye?» og «Kommer jeg til å klare å få til dette?» I starten av høsten tviholder vi på drømmen og prøver å fortsette i det samme sporet mot målet. Men uten den samme energien blir dette tungt. Vi forteller oss selv at det vi trenger bare er litt fri, så er vi tilbake igjen.

I karriere-høsten blir vi sinte og frustrerte over at ting ikke går så lett lenger. Vi stiller oss spørsmål som: «Hvorfor er ikke jobben like morsom som den alltid har vært?»

Det som tidligere ga energi, tapper oss når vi er i høsten. Vi begynner med interne forhandlinger: «Hvis bare sjefen min kunne vært litt mer forståelsesfull!» og «Hvis bare jeg fikk litt mer ro!» I denne fasen hopper vi lett over på noe nytt - som ofte blir feil, fordi valget er et valg bort fra noe og ikke mot noe.

Det er tøft og vanskelig å tørre å stille seg selv spørsmålet: «Hva er det som er galt?» eller «Hva er det som ikke fungerer?» Å slippe tak i en jobb som hele din identitet har vært bygd opp rundt, og å avslutte dette kapittelet i karrieren – kan være tøft.

Samtidig er det i denne fasen viktig å erkjenne at den jobben du slipper tak i har hatt verdi. I denne fasen må vi virkelig lytte til oss selv. Vi må forberede oss på å leve en stund i usikkerhet, til vi har skapt en ny drøm og visjon - og har energi til å gjøre noe med den.

I veiledning treffer vi mange som er i sin høst. Noen ser at de må tillate seg å være her en stund, mens andre bare gjerne vil hoppe over hele denne fasen. I høsten er det ekstra spennende og utfordrende å være veileder, men høsten bringer også mange følelser som kan oppleves som vanskelige av veisøkeren.

Årstidsmetaforen oppleves spesielt nyttig for dem i karriere-høsten. Her kan vi sammenligne der man er i karrieren med hva som skjer i naturen om høsten: Alt må hvile, for så å vekkes til liv.

Karriereveiledningen kan her bidra til at veisøkeren finner et nytt perspektiv, setter grenser og tar ansvar for hvordan prosessen videre skal være. Dette er nyttige aktiviteter når kundene er i denne fasen.

Vinter

Etter hvert blir vi klare over hva vi ikke vil, men vet fortsatt ikke hva vi vil. Vi har behov for å finne en ny visjon og drøm for karrieren. I starten av vinteren avslutter vi oppryddingen med å legge den gamle jobben bak oss samtidig som vi starter å snuse på en ny drøm.

Noen kan føle en lettelse over å endelig legge noe bak seg i denne fasen, hos andre kommer panikken sakte fordi de ikke vet hva de skal gjøre nå. Det kan føles litt tomt og ensomt i denne fasen.

Aktiviteten som foregår hos den enkelte i denne fasen er mer rettet innover. Vi må lytte til oss selv. Spørsmål som «Hvem er det jeg egentlig er?», «Hva er det egentlig som gir meg energi?» og «Hva er det jeg brenner for?» kan skape grobunn for nye drømmer og planer.

Vår

Når våren kommer er vi klare for å utforske og prøve nye ting. Vi er klare for å komme ut av hiet, og treffe andre vi kan dele tanker og idéer med. I denne fasen kommer energien tilbake og vi blir mer kreative for å finne nye løsninger.

Denne fasen kan oppleves som en slags brain storming-prosess hvor målet er å få opp mange ideer på bordet og tenke høyt. Det er her vi i veiledning utforsker interesser og muligheter. Det er nå vi er klare til å utforske nye muligheter uten å måtte forplikte oss til en retning før vi er klare med utforskningen.

Variasjon gjennom året

Mange av oss drømmer kanskje om sommer hele året, men i en endringsprosess må vi ønske velkommen alle de ulike fasene og årstidene. Alle er nødvendige for at vi som mennesker skal videreutvikle oss og komme videre i vår karriere.

Vecchio poengterer at vi kan være i ulike årstider på ulike områder i livet, og at de ulike fasene kan ha ulik varighet. Da kan altså være nyforelsket i sommeren samtidig som karrieren er i dvale i vinteren. Hvilken årstid er din karriere i?

Referanse: Carol A. Vecchio «The time between dreams – how to navigate uncertainty in your life and work», Imagine a World Publishing, Seattle, Washington, 2013.

Bilde
Et tre gjennom fire årstider.