Under koronakrisen er det de med lavest formell kompetanse som mistet jobben sin først, og de som er sist til å få den tilbake.
Jobber med få krav til kvalifikasjoner har høyest ledighet og permitteringer. Bransjene som er hardest rammet, er de som flest ansatte med lav grunnkompetanse. Dette gjelder for eksempel overnatting og servering, varehandel og kultur, underholdning og fritidsaktiviteter.
Har du ikke fullført videregående faller du lett ut av jobbmarkedet. Og jo eldre du er, desto større er risikoen for at du er blitt arbeidsledig. Dessuten er de som ikke er født i Norge, klart overrepresentert blant de ledige.
I årets siste kompetansefrokost i Kompetanse Norge spør vi blant annet om:
- Hvordan sikrer vi at de svakeste bygger omstillingskompetanse og får sikrere jobber?
- Har krisen skapt arbeidsledighet med utstøtingsmekanismer, slik at de med minst utdanning blir varig ledige?
- Blir jobbene med lave krav til formell kompetanse borte for alltid?
- Hvilke krisetiltak er satt inn for å sikre kompetansepåfyll for de ledige og permitterte?
- Hvordan sikrer vi at personer med lav grunnkompetanse kan bygge denne og slik være mer robuste i kriser og omstilling?
Program
08.30: Velkommen v/Hilde Charlotte Solheim
08.35: Korte innledningsinnlegg og panelsamtale
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen
Seniorforsker Oddbjørn Raaum ved Frischsenteret
Direktør Sveinung Skule i Kompetanse Norge
09.30: Slutt
Fyll opp kaffekoppen og bli med!