Offentlig og kvalitetssikret
aaaHold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Endrer loven for å bruke innvandreres kompetanse bedre

Regjeringen vil gjøre det enklere for innvandrere å få godkjent sin utdanning med påfyll av manglende fag, og dermed kunne komme raskere i arbeid. Kunnskapsministeren mener dette er viktig for å sikre velferden i Norge.
Redaksjonen
Veilederforum
Opprettet 20. oktober 2016, oppdatert 18. oktober 2017

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og regjeringen vil gjøre det lettere for dem som har tatt videregående opplæring i utlandet å ta de fagene de mangler for å få utdanningen godkjent som studie- eller yrkeskompetanse i Norge.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

- Skal vi sikre velferden i Norge, er det viktig at alle som kan bidra tar del i fellesskapet. Da må vi sørge for at det blir enkelt for innvandrere å bruke kompetansen de har, sier Isaksen.

- Tette dette urimelige hullet

Med dagens regelverk vil de som har tatt videregående opplæring i utlandet, men som ikke får denne godkjent som studie- eller yrkeskompetanse i Norge, ikke ha rett til videregående opplæring.

Det gjør det vanskelig for innvandrere å ta høyere utdanning og å skaffe seg jobb i Norge.

Regjeringen vil i forslaget til statsbudsjettet for 2017 endre denne delen av opplæringsloven.

- Vi skal tette dette urimelige hullet i regelverket. Slik sikrer vi innvandrere rett til videregående opplæring som gjør det lettere for de å få jobb, ta høyere utdanning og bli integrerte, sier kunnskapsministeren.   

Endre regelverket for høyere utdanning også

Regjeringen vil også gjøre det enklere for de med høyere utdanning å ta de fagene de mangler for å få autorisasjon eller annen yrkesgodkjenning i Norge. Ett av tiltakene er å etablere 60 ettårige studieplasser.

- Det vil for eksempel hjelpe flyktninger med helse- eller lærerutdanning utenfor EU/EØS-området til å komme inn i arbeidslivet.

Regjeringen foreslår å bruke 5,4 millioner kroner til utvikling av utdanningstilbudene og etablering av studieplassene.

I tillegg foreslår de å styrke Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninga (NOKUT) med 10 millioner kroner til arbeidet med godkjenninger. Bevilgningen er ettårig.

NOKUT har ansvaret for å vurdere søknader om godkjenning av utenlandsk utdanning. I dag godkjennes kun høyere utenlandsk utdanning, men et tilbud om godkjenning av utenlandsk fag- og yrkesopplæring på videregående skolenivå og fagskoleutdanning er under arbeid.

Les mer om dette på regjeringens nettsider.

Del denne siden

Creative Commons Licence

Dette verket er lisensiert under en Creative Commons-lisens (CC BY-NC-ND).

  • Bilde av en mann som jobber med en datamaskin.
    Regjeringen vil gjøre det lettere for innvandrere å fullføre sine påbegynte utdanninger.
    g-stockstudio/Thinkstockphotos